Η ομιλία του Πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά»

«Σας καλωσορίζω στο ΑΠΘ ένα πανεπιστήμιο που δοκιμάστηκε και εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και όχι μόνο και το οποίο, παρά τις επιθέσεις, στάθηκε όρθιο. Υπογραμμίζω το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο που γίνεται σήμερα τόπος της ιστορικής συνάντησης μεταξύ Εκκλησίας και Αριστεράς, το ΑΠΘ, απέδειξε στην πράξη μια αλήθεια στην οποία συμφωνεί τόσο η εκκλησιαστική παράδοση, όσο και οι αγώνες της αριστεράς.

«Όσο πιο πολύ μας πολεμούν τόσο πιο πολύ μας δυναμώνουν». Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα αντίστασης και αντοχής σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή πρέπει να σταλεί σήμερα από την Εκκλησία και την Αριστερά μέσα από την αίθουσα αυτή προς τη σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Η Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου είναι μια ζωντανή Σχολή, το έργο των διδασκόντων της ξεπερνά τα όρια του πανεπιστημίου μας, καθώς παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα στην Εκκλησία και στην κοινωνία, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ή οικουμενικώς, κατά την εκκλησιαστική γλώσσα. Ενδεικτικό της κινητικότητας της Σχολής, είναι το γεγονός ότι έχει τους περισσότερους αλλοδαπούς φοιτητές , πλην Ιατρικής, οι οποίοι έχουν ενισχύσει σημαντικά τη φήμη της στο εξωτερικό.

Το σημερινό συνέδριο αποδεικνύει έμπρακτα την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, μετά τη μεταπολίτευση και τη συνεχή της παρέμβαση σε κοινωνικά, πολιτιστικά και εκκλησιαστικά γεγονότα.

Μία ακόμη απόδειξη της σχέσης του ΑΠΘ με την Εκκλησία και ένα χαρακτηριστικό δείγμα εξωστρέφειας και συμβολής του πανεπιστημίου στο οικουμενικό έργο του Πατριαρχείου, αυτή τη φορά, είναι η «υιοθέτηση» από το ΑΠΘ του έργου αποκατάστασης της Ιεράς Μονής της Χάλκης, ένα έργο που ελπίζουμε και ευχόμαστε να συμβάλλει στην επαναλειτουργία της Σχολής, μια υπόθεση με οικουμενικές διαστάσεις και ενδιαφέρον.

Κοινό σημείο της φιλοσοφίας της Εκκλησίας και της Αριστεράς είναι ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας. Στη δύσκολη αυτή περίοδο, το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και η κοινωνική αλληλεγγύη που επαγγέλλεται η Αριστερά θα πρέπει να συναντηθούν και να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν στην ανακούφιση του βαριά δοκιμαζομένου λαού. Και ταυτόχρονα να στείλουν το μήνυμα ότι θεσμοί που στο παρελθόν βρέθηκαν απέναντι συνεργάζονται για κοινό σκοπό, την έξοδο από την κρίση.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί σήμερα το Τμήμα Θεολογίας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπρόσωποι της Αριστεράς συζητούν για θέματα διαχρονικού χαρακτήρα, για τη σχέση της Εκκλησίας με την Αριστερά, αλλά και την παρουσία της Εκκλησίας στο κοινωνικό γίγνεσθαι».

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.