Όταν οι μαθητές μιλούν για τον δάσκαλό τους Πέτρο Βασιλειάδη και το έργο του

Στην εισήγησή της με τίτλο: «Ερμηνευτική και Οικουμενικός διάλογος στο έργο του Πέτρου Βασιλειάδη» η Ελένη Κασσελούρη-Χατζηβασιλειάδη, Δρ. θεολογίας του ΑΠΘ, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα θέματα ερμηνευτικής και του ρόλου της Αγίας Γραφής που απασχόλησαν τις εκκλησίες στο πλαίσιο του οικουμενικού διαλόγου και στη συνέχεια ανέδειξε τις βασικές ερμηνευτικές αρχές που διατρέχουν το έργο του καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη, καθώς και τα βασικά βιβλικά θέματα τα οποία τον απασχόλησαν. Τόνισε, ότι ο Πέτρος Βασιλειάδης είναι ο πρώτος Ορθόδοξος θεολόγος που διαλέγεται με τις νέες ερμηνευτικές μεθόδους και προσεγγίσεις (όπως η κοινωνιολογική, η πολιτιστική ανθρωπολογία, η φεμινιστική κ.α.) και δίνει χώρο σε ορθόδοξη θεολογική σχολή για σχετικά μαθήματα και προβληματισμό. Ο Πέτρος Βασιλειάδης μελετά κριτικά τις απόψεις αυτών των προσεγγίσεων και με αυστηρά ορθόδοξα θεολογικά κριτήρια, συζητά και διαλέγεται μαζί τους.

Στην εισήγησή του με τίτλο “Βιβλικές προκλήσεις και Οικουμενική Κίνηση Μήπως τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο στη ζωή των ανθρώπων;” ο π. Γεώργιος Μπασιούδης, Δρ. Θεολογίας του ΑΠΘ, προβάλει τη στάση των προφητών Ιερεμία και Ησαΐα (δευτερο-Ησαΐα) απέναντι στα δύσκολα και προκλητικά για τις συνειδήσεις των ευσεβών Ιουδαίων ιστορικά δεδομένα στην αρχή και στο τέλος της βαβυλώνιας αιχμαλωσίας ως ένα παράδειγμα του ότι ο Θεός παραμένει Κύριος της ιστορίας, εκπλήσσοντάς μας πολλές φορές με τον τρόπο που παρεμβαίνει και εκφράζει το θέλημά Του.

Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βιβλικά δεδομένα ο π. Γεώργιος Μπασιούδης επιχειρεί να ερμηνεύσει ένα μείζον ιστορικό φαινόμενο των τελευταίων εκατό χρόνων, την Οικουμενική Κίνηση, και πιο συγκεκριμένα τη συμμετοχή σύνολης της Ορθόδοξης Εκκλησίας σ’ αυτήν. Η θέση του είναι ότι ο ίδιος ο Κύριος οδήγησε τους ορθόδοξους σ’ αυτήν την επιλογή, εφόσον τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο στην εξέλιξη των πραγμάτων στην ιστορία.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.