Έκτη μέρα πολιτισμικής κατάληψης στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ

Σήμερα Δευτέρα στα δύο διαλείμματα μεταξύ των πρωινών μαθημάτων (11:00 και 13:00) η Αργυρώ Τσαμπάζη και οι συνεργάτες της κατέλαβαν τη Θεολογική Σχολή με ένα χορευτικό δρώμενο για τη βία.  “V for Violence”.  Μουσική Johny Gatlif, κείμενα Νίκος Καζαντζάκης, χορογραφία-σκηνοθεσια Αργυρώ Τσαμπάζη, ερμηνεία Σταυρούλα Συμεών, παραγωγή Darline Deprez.

Το απόγευμα στις 18.00 στο χώρο μπροστά από το ναό της Θεολογικής Σχολής στον 4ο όροφο ο Ηλίας Παπαδόπουλος, λυράρης και καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με μια ομάδα νέων μουσικών έπαιξαν παραδοσιακή μουσική για περισσότερο από το καθιερωμένο τέταρτο στο απογευματινό διάλειμμα των μαθημάτων επιλογής.

Ο Ηλίας Παπαδόπουλος είναι βραβευμένος συνθέτης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου και πήρε το δίπλωμα σύνθεσης το 1983. Αφοσιώθηκε στη μελέτη της ποντιακής λύρας, ενώ από 1983 εγκαταστάθηκε στα Χανιά και μελέτησε τα κρητικά μουσικά όργανα, διδάσκοντας μουσική και μετέχοντας στο συγκρότημα “Λαβύρινθος”. Το 1990 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και ίδρυσε τη Σχολή λύρας. Από το 1991 διδάσκει στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και από το 1992 στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η ποιητική (τέχνη της σύνθεσης-Μελοποιΐα-Ποίηση στην παραδοσιακή μουσική). Το 1993 ίδρυσε το συγκρότημα “Ελλήσποντος”. Έχει παίξει στο Ηρώδειο και ασχολείται με το συγκερασμό της δημοτικής με την πρωτοποριακή μουσική. Τα σημαντικότερα έργα του είναι: Evolution, Η αγάπη αγγέλους τίκτει, Μνημοσύνη, Εις αρρεβωνισμένον, Ευλογημένη έλαφος, Πεταλούδα ψυχή, Ελλήσποντος-Πάτριος Ακολουθία, Έαρ πενθ’ χάρμον, Ερίγηρυς Λύρα, Εωθινό, Μύρου καρδίας, Ορφικό, Στην πέτρα την αγέλαστο, Μεθεκτική μου λυγαριά, Τραγωδία του Πρωτομάστορα. Ο Ηλίας Παπαδόπουλος έχει συνθέσει επίσης πολλά έργα μουσικής δωματίου για διάφορους συνδυασμούς κλασικών, λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων, ενώ έχει γράψει τραγούδια και μουσική στον Προμηθέα δεσμώτη.

Το βράδυ στις 20:00 στο Α΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής άρχισε ο διάλογος για τον χαρακτήρα των ανθρωπιστικών επιστημών, το ρόλο τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο και την αντίστιξή τους με τον πολιτισμό, στην κοινή προσπάθεια ποιητικής της επόμενης ημέρας. Λόγω της αναβολής της δεύτερης στρογγυλής τράπεζας για λόγους ασφάλειας την Πέμπτη, επιχειρήθηκε σήμερα μια σύμπτυξη με την τρίτη προγραμματισμένη στρογγυλή τράπεζα της πολιτισμικής κατάληψης.

Έτσι η τελευταία τράπεζα είχε θέμα: «H ποιητική της επόμενης ημέρας. Ανθρωπιστικές επιστήμες και πολιτισμός». Σε αυτή συμμετείχαν ο Θεόδωρος Αμπατζόπουλος (καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ), Χρήστος Τσιρώνης, (λέκτορας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ), Αντώνης Σουσάμογλου (εξάρχων βιολιστής της ΚΟΘ), Γιώργος Ζωγραφίδης (αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ), Χρυσόστομος  Σταμούλης  (καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ). Τη συζήτηση συντόνισε ο  αναπληρωτής καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Φώτιος Ιωαννίδης. Στο αμφιθέατρο παραυρέθηκαν αρκετοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές διαφόρων σχολών και καθηγητές από τα δύο τμήματα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Μετά τις ολιγόλεπτες εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.