ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα πρωτότυπο Συνέδριο, με θέμα το Θάνατο, διοργανώνεται, με πρωτοβουλία φοιτητών του Α.Π.Θ., από τις 12 έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2012, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο θάνατος των αστεριών, η γνωριμία με την επιστήμη του θανάτου, ο θρήνος και το πένθος, ο θάνατος μέσα από τα μάτια του ιατροδικαστή, κοινωνιολογικές προσεγγίσεις του τέλους της ζωής, ζώντας και ξεπερνώντας το θάνατο, ο θάνατος ως προϋπόθεση αυθεντικότητας, ο ψηφιακός θάνατος, η έννοια και το βίωμα του θανάτου στις θρησκείες του κόσμου, το βασίλειο των νεκρών κατά την Ιουδαϊκή Σοφιολογική Γραμματεία, ο θάνατος στην Κέλτικη μυθολογία και παράδοση αλλά και ο θάνατος του Πλάτωνα, του Χομπς και του Σπινόζα είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο, με τίτλο «Στοχασμός του Θανάτου: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις», τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Λέκτορα Φιλοσοφίας, Επαμεινώνδα Βαμπούλη.

«Προσπαθήσαμε μέσα σε αυτό το τριήμερο να χωρέσουμε όσες περισσότερες οπτικές γωνίες γίνεται, χωρίς να καταντήσει εγκυκλοπαιδικό σεμινάριο» υποστηρίζουν οι φοιτητές που διοργανώνουν το Συνέδριο. «Το συνέδριο θα ξεκινήσει από την επιστήμη της φυσικής και ιδιαίτερα της αστροφυσικής με την κατάσταση που επικρατεί στον μακρόκοσμο και στο σύμπαν και, στη συνέχεια, θα προσγειωθεί στον ταπεινό μας πλανήτη και στο φαινόμενο της ζωής, αρχικά μέσα από τις επιστήμες της Βιολογίας, της Ιατρικής και της Ψυχολογίας, στη συνέχεια μέσα από τα πολιτιστικά γεννήματα και τα καλλιτεχνικά και πνευματικά κειμήλια της ανθρωπότητας, όπως το θέατρο, η λογοτεχνία, η Φιλοσοφία και η Θεολογία, για να καταλήξει σε θέματα ηθικής και ειδικότερα βιοηθικής που ταλανίζουν τις σύγχρονες επιστήμες και το ανθρώπινο πνεύμα και να κλείσει την αυλαία με μια ματιά στην αρχαιολογία και στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης του φαινομένου «θάνατος» από τους ανθρώπους που κατοικούν στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, εκτεινόμενο από την κελτική δύση μέχρι την Ινδία και την Κίνα και από το χριστιανικό βορρά μέχρι τον ιουδαϊκό νότο».

Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Επαμεινώνδα Βαμπούλη. Οι φοιτητές που διοργανώνουν το Συνέδριο αναφέρουν πως κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση. «Ο σχεδιασμός του Συνεδρίου ξεκίνησε λίγο πριν το καλοκαίρι, το οποίο, όπως άλλωστε κάθε καλοκαίρι άδειασε το μυαλό μας από σκέψεις και έγνοιες μέχρι που ένα δυστυχές πρωινό του Αυγούστου πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός από τους καθηγητές και μελλοντικούς εισηγητές του συνεδρίου. Πρόκειται για τον -τότε- Λέκτορα του Τμήματος Φιλοσοφίας Α.Π.Θ., Επαμεινώνδα Βαμπούλη. Επρόκειτο για ένα νέο άνθρωπο, πολύ δυναμικό, ο οποίος μόλις είχε ακούσει για το συνέδριο μας είχε δώσει περιχαρής και το θέμα του πριν από όλους τους άλλους «Σώμα και Θάνατος στη Νεοτερικότητα»’. Να και πάλι ο θάνατος. Όσο και να τον ξεχάσεις εκείνος δεν σε ξεχνάει ποτέ. Αυτό ήταν ένα σημάδι παραπάνω, για το οποίο έπρεπε να υλοποιήσουμε το συνέδριο και μάλιστα να το αφιερώσουμε στη μνήμη του έτσι ώστε ακόμα και να μην ακούσουμε το θέμα του, τουλάχιστον να συμμετέχει με έναν άλλο τρόπο. Αφιερωμένο στον Επαμεινώνδα Βαμπούλη λοιπόν…»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φοιτητική Πρωτοβουλία Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Συνεδρίων Α.Π.Θ. είναι μια ανοιχτή ομάδα φοιτητών, μη θεσμική και αυστηρά μη κομματική, η οποία ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων που έχουν σκοπό τη διερεύνηση, την πληροφόρηση και τον προβληματισμό γύρω από ορισμένα θέματα επιστημονικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Στόχος της ομάδας είναι αφ’ ενός η ευαισθητοποίηση της Πανεπιστημιακής κοινότητας με σκοπό τη συμμετοχή της σε αλυσίδες εκδηλώσεων επιστημονικού χαρακτήρα, χωρίς να απουσιάζει η ψυχαγωγία και αφ’ ετέρου το άνοιγμα του Πανεπιστημίου στην κοινωνία. Η ομάδα προσπαθεί να αποτελέσει μια φοιτητική κίνηση, της οποίας ο χαρακτήρας θα είναι καθαρά επιστημονικός. Η ομάδα είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε φοιτητή θέλει να βοηθήσει σε παρόμοιες ενέργειες ή έχει να προτείνει κάποια ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Αστέριος Κεχαγιάς 6976831469 και Ιωάννα Μπαρτσίδη 6984406664

Δείτε περισσότερα στο ιστολόγιο:

http://synedrianeon.blogspot.gr/

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.