Εκδημία προς Κύριον του καθηγητή Βενιζέλου Χριστοφορίδη

Την Κυριακή 27 Ιουνίου, Κυριακή των Αγίων Πάντων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, κατόπιν κανονικής αδείας του Παναγ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ιερούργησε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νέστορος στη Θεσσαλονίκη και κήρυξε το Θείο λόγο πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλο της καθ΄ημάς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. Κορνήλιο Αθανασάκη. Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο εις τον αείμνηστο ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ ο οποίος εξήλθεν εκ του ορατού μας κόσμου εις τον αόρατον την παρελθούσαν Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021. Ο αείμνηστος καθηγητής διακρίθηκε για το ήθος του, την καλοσύνη του, την ανεξικακία του, την συμπαράστασή του προς τους νέους συναδέλφους. Ακαδημαϊκός δάσκαλος της ειρήνης, της αγάπης, της καταλλαγής, ανυπόκριτος χριστιανός με καρδιά διαζευγμένη από μνησικακία, εμπάθεια και ιδιοτέλεια. Ακαδημαϊκός δάσκαλος εντιμότατος, με περισσεύματα ανθρωπιάς και αγάπης.

Αυθεντικός και ατόφιος, εξαιρετικός επιστήμονας. Μελέτησε τον Συμεών, τον Νέο Θεολόγο, προσέγγισε τη μυστική θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ανέδειξε τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ισίδωρο Γλαβά, εκφραστή της καταλλαγής και της ειρήνευσης στην διχασμένη Θεσσαλονίκη στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Ξεχωριστή είναι η μελέτη του για τον ησυχαστικό κίνημα 14ου αιώνα. Ασχολήθηκε με λογοτεχνία και εξέδωσε ποιητικές συλλογές. Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η αφιέρωση βιβλίου του στους “δεδιωγμένους ένεκεν δικαιοσύνης‘’.

Έφυγε εκ του ματαίου τούτου κόσμου σε ηλικία 84 ετών. Πιστός στην Εκκλησία του Χριστού, η οποία πολλά χρωστάει στο ήθος και στη μαρτυρία που η ακαδημαϊκή διακονία του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ επέδειξε στους φοιτητές. Η ρήση του Κυρίου μας στο Ναθαναήλ “Ίδε αληθώς Ισραηλίτης εν ω δόλος ουκ έστι‘’ (Ιωαν. α΄47) βρίσκει πλήρη απήχηση στον αείμνηστο Βενιζέλο.

* Το κείμενο προέρχεται από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.