Κοινωνική Κρίση και Πανδημία (συλλογικό), εκδόσεις Ακρίτας, Αθήνα 2021

Το παρόν βιβλίο αποτελεί καρπό της Διαδικτυακής Ημερίδας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με θέμα: «Μελετώντας τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: Προβληματισμοί για την κοινωνική κρίση και την πανδημία του Covid-19», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και με έμφαση τη συμβολή της διδασκαλίας της στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, αποτελεί σημαντικό ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της, αλλά και σε παγκόσμιο θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Σύνοδος προώθησε την ενότητα και την κοινωνία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αντιμετώπισε χρονίζοντα ποιμαντικά ζητήματα και απάντησε σε προκλήσεις, οι οποίες αφορούν ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο. Οι Αποφάσεις της Συνόδου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλον τον ορθόδοξο κόσμο, αλλά και για «κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως», για το παρόν και για το μέλλον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και στο σχετικό Μήνυμά του στο βιβλίο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ «ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος ἀνέδειξεν, ὁμοῦ μετά τῆς ἀκλονήτου πιστότητος τῆς Ἐκκλησίας εἰς τήν Παράδοσιν τῶν Πατέρων, καί τήν ἀνοικτοσύνην αὐτῆς πρός τήν ἱστορίαν, τό ἐνδιαφέρον της διά τήν ἀντιμετώπισιν τῶν μεγάλων προκλήσεων καί τῶν σημεῖων τῶν καιρῶν, καθώς καί τήν εὐαισθησίαν καί τήν στοργήν αὐτῆς πρός τόν ἄνθρωπον, ἀναιρέσασα ἀμετακλήτως ὅσους, ἡμετέρους καί ξένους, ἐπιρρίπτουν εἰς αὐτήν ἀκοσμικήν πνευματικότητα καί ἀδιαφορίαν διά τόν πολιτισμόν».

Το βιβλίο συγγράφουν αξιόλογοι επιστήμονες, όπως οι: Δρ Γρηγόριος Λαρεντζάκης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz, ο οποίος αναπτύσσει το θέμα: «Η αντιμετώπιση των σύγχρονων ποιμαντικών προβλημάτων, μετά την εμπειρία της πανδημίας του Κορωνοϊού (Covid-19), με βάση τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κρήτης», όπου εξαίρει τον ρόλο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης ως τόπου διαλόγου με μεγάλη προσφορά, π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου – Θεολόγος, ο οποίος αναλύει το θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, Νέος Κορωνοϊός και Κοινωνική Διδασκαλία της Εκκλησίας: Ένα νέο κείμενο από Θεολόγους του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τονίζοντας πως η Covid-19 εξέφρασε την καλύτερη πλευρά της ανθρώπινης φύσης, αλλά εξέθεσε και τη χειρότερη πλευρά της ανθρώπινης αδιαφορίας, καθιστώντας την κρίση της πανδημίας σε κρίση της αδικίας, όπως συμβαίνει στη σημερινή Αμερική, Δρ Στυλιανός Τσομπανίδης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος συγγράφει για το θέμα: «Η Εκκλησία δεν ζει για τον εαυτό της: Τα μηνύματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ως οδοδείκτες σε περιόδους κρίσεως», τονίζοντας πως η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας συνδέθηκε με τις ωδίνες της Ιστορίας, αλλά και τις οδύνες του ανθρώπου, εκφράζοντας μία θεολογία σαρκούμενη μέσα στον χρόνο και τον χώρο και κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Κρήτης, ο οποίος παρουσιάζει εκτενώς τις «Αναφορές για την Παιδεία και τους νέους στα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των κειμένων της Συνόδου στο Μάθημα των Θρησκευτικών και τη μαρτυρία που εκείνο καλείται να δώσει στον σύγχρονο κόσμο.

Σύντομο Χαιρετισμό απευθύνει και ο Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Δρ. Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος περιγράφει τα θεολογικά και κοινωνικά θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Covid-19) και μπορούν να αναζητηθούν λύσεις με οδηγό την Κοινωνική Διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με παράλληλο τονισμό της κατανόησης των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, έχοντας ως θεμελιώδη αρχή την αξία του ανθρωπίνου προσώπου και τον σεβασμό σε κάθε άνθρωπο ως «εικόνα Θεού».

Share this post
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Δημοσιεύθηκε στην ΒΙΒΛΙΑ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.