Εκπαιδευτική εκδρομή των φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας και της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ στη Σερβία

Σ1

Κατά τη διάρκεια της Διακαινησίμου Εβδομάδας (2-5 Μαΐου 2019) φοιτητές των Μαθημάτων «Εκκλησιαστική Γραμματεία των Σλάβων» του ΣΤ΄ Εξαμήνου και «Ισλάμ και Βαλκάνια» του Β΄ Εξαμήνου του Τμήματος Θεολογίας και της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών αντίστοιχα πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Σερβία.

Η εκδρομή τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ακαδημαϊκών Συνεργασιών του Τμήματος Θεολογίας, η οποία εργάζεται για τη διεύρυνση των συνεργασιών του με Τμήματα και Σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τους φοιτητές συνόδευσαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ηλίας Ευαγγέλου και ο Ε.ΔΙ.Π. κ. Αθανάσιος Αθανασιάδης.

Στη διάρκεια της εκδρομής οι φοιτητές και οι συνοδοί τους επισκέφτηκαν σπουδαία μνημεία και προσκυνήματα της Εκκλησίας και του εθνικού βίου του σερβικού έθνους όπως: τη Μονή της Ραβάνιτσα, τη Μονή Ρεσάβα (Μανάσια), τον σύγχρονο ναό του Αγίου Σάββα στο κέντρο του Βελιγραδίου, τον ναό της ελληνικής κοινότητας στο Ζέμουν (Σέμλινο), το κάστρο του Βελιγραδιου, τη Μονή του Kovilj και τη Μόνη του Kać στη Βοϊβοντίνα.

Κορυφαίες στιγμές της εκδρομής ήταν η επίσκεψη στο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Μαΐου. Κατά ευτυχή συγκυρία την ίδια ώρα επισκεπτόταν το Πατριαρχείο και αντιπροσωπεία καθηγητών και φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ με επικεφαλείς τον Κοσμήτορα της Σχολής Καθηγητή κ. Απόστολο Νικολαΐδη και τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Θωμά Ιωαννίδη, οι οποίοι επίσης βρίσκονταν στο Βελιγράδι. Έτσι, οι αντιπροσωπείες των Θεολογικών Σχολών Θεσσαλονίκης και Αθηνών συναντήθηκαν και έλαβαν μαζί την ευλογία του κ. Ειρηναίου.

Άλλη ξεχωριστή στιγμή ήταν η επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου, όπου τους φοιτητές και τους συνοδούς τους υποδέχθηκε και χαιρέτισε με θερμά λόγια ο Κοσμήτορας της Σχολής Επίσκοπος Μπρανιτσέβου Καθηγητής κ.κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα τους στενούς δεσμούς των δύο Θεολογικών Σχολών και την ανάγκη διεύρυνσης της συνεργασίας τους.

Σ2

Η εκδρομή των φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας και της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ στη Σερβία ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στη Μονή Rakovica, όπου και ο τάφος του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας Παύλου (1990-2009).

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.