Επιμορφωτικά προγράμματα για τη γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων με ψηφιακά μέσα από το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας της χριστιανικής γραμματείας

ΑΦΙΣΑ 2019 orizontia

Το Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» (ΦΕΚ 3060/26-09-2016) του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., με σκοπό την υποστήριξη της μελέτης της ελληνικής γλώσσας των βιβλικών, πατερικών και λειτουργικών κειμένων της ορθοδόξου Εκκλησίας, προσφέρει τα τελευταία τρία χρόνια σειρά σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Είναι γνωστό ότι τα λειτουργικά κείμενα περικλείουν έναν πολύτιμο γλωσσικό θησαυρό, αλλά, καθώς παρουσιάζουν δυσκολίες κατανόησης λόγω έλλειψης γλωσσικής παιδείας, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ένα μουσειακό είδος. Προορισμός όμως του λειτουργικού λόγου είναι να γίνει αέναος πηγή ζωής, ύδωρ ζων και παράλληλα πηγή ανανέωσης και εμπλουτισμού, για την άρθρωση ενός υψηλού θεολογικού και εκκλησιαστικού σύγχρονου λόγου. Μόνο τότε θα υπηρετήσει το στόχο του. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να αναζωογονήσουμε το λειτουργικό λόγο, καθώς τα ψηφιακά μέσα παρέχουν τα εργαλεία που απαιτούνται. Η διδασκαλία των κειμένων που προσφέρεται στα Επιμορφωτικά Προγράμματα είναι σχεδιασμένη με βάση τις αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων και αξιοποιεί τα τελευταία δεδομένα για τη διδακτική της γλώσσας. Το γεγονός ότι τα κείμενα αυτά είναι γνωστά ως ακούσματα επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τις προ-αναγνωστικές στρατηγικές μάθησης, οι οποίες στηρίζονται στην ενεργοποίηση των γνωστικών σχημάτων που είναι αποθηκευμένα στον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώνονται πιο εύκολα με το περιεχόμενο αλλά και την οργάνωση του λειτουργικού κειμένου. Οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά βοηθήματα γραμματικής και συντακτικού, αρχικούς χρόνους ρημάτων, πίνακες με κλίσεις δύσκολων ονομάτων, στα οποία μπορούν να ανατρέχουν κατά τη διάρκεια της μελέτης τους. Κάθε διδακτική ενότητα, εκτός από τη γλωσσική διδασκαλία, περιλαμβάνει μια σύντομη βιντεοσκοπημένη παρουσίαση από καθηγητές των θεολογικών και φιλολογικών τμημάτων με θέματα χειρόγραφης παράδοσης των κειμένων, γλώσσας, μετάφρασης, θέματα ποιμαντικά, λειτουργικά κλπ. Παρέχεται πλούσιο διδακτικό υλικό και επιπλέον οι επιμορφούμενοι αποκτούν δωρεάν το πλήρες ηλεκτρονικό βιβλίο (e book) Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος. Γλωσσική και υφολογική προσέγγιση. (ISBN 978-618-82862-0-7/978-618-82862-1-4/για προεπισκόπηση ορισμένων σελίδων βλ. εδώ).

Στο πλαίσιο αυτό και μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Α.Π.Θ. επαναπροκηρύσσονται για το τρέχον εαρινό εξάμηνο δύο προγράμματα επιμόρφωσης:

  1. Το πρόγραμμα «Η γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας» (9ος κύκλος) και
  2. Το πρόγραμμα «Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος: Γλωσσική προσέγγιση» (7ος κύκλος).

Η προκήρυξη των Προγραμμάτων βρίσκεται στη σελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ., όπου υπάρχουν και περισσότερες πληροφορίες.

Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από 5/2/2019 έως 5/3/2019, στη διεύθυνση http://diaviou.auth.gr/koltsiou_gelk_e-learning_9 για τη Γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων και http://diaviou.auth.gr/koltsiou_ykme_e-learning_7 για τα Υμνογραφικά κείμενα.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα των επιμορφωτικών Προγραμμάτων hymnologica.com

Άννα Κόλτσιου-Νικήτα

Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας

Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.