Χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Παναγιώτη Σκαλτσή στο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: Βλασφημία και πολυπολιτισμικότητα

ΣκαλτσήςΚυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Είναι αλήθεια ότι οι ανθρώπινες σχέσεις σ’ ένα πολιτισμένο κόσμο διέπονται από την αλληλοκατανόηση, την αμοιβαιότητα, την δικαιοσύνη και τον τρόπο του διαλόγου στον οποίο συμμετέχει κανείς, όχι για να σώσει τις ιδέες του, αλλά την αλήθεια. Ο διάλογος, άλλωστε προφυλάσσει από ενέργειες άστοχες και λανθασμένες. Παρεμποδίζει την ανάπτυξη συμπεριφορών φανατισμού και μισαλλοδοξίας. Διαμορφώνει το κλίμα για την επίλυση μικρών ή μεγάλων διαφορών μεταξύ προσώπων, ακόμη και λαών. Γεγονότα βίαια σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά τα τελευταία χρόνια, προκληθέντα από την προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων και ιερών προσώπων, έφεραν στη δημόσια συζήτηση το θέμα περί των συγκρουομένων δικαιωμάτων και περί των ορίων μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και του αισθήματος της προσβολής, όπως αυτό το βιώνει ο καθένας, μεταξύ του δικαίου της ελεύθερης πίστης και του δικαίου της ελεύθερης δημιουργίας. Η βλασφημία σε ένα περιβάλλον πολυπολιτισμικό δημιουργεί αυτούς τους προβληματισμούς, στους οποίους το σημερινό και πολύ ενδιαφέρον συνέδριο καλείται να εμβαθύνει και απαντήσει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα. Οι σχέσεις ελευθερίας και δικαιοσύνης δίδουν αφορμή για υψηλού επιπέδου συζήτηση με στόχο την κατοχύρωση του σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου και την αποφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο συμπερι-φορών μίσους και καταστροφικών συγκρούσεων.

Από την άποψη αυτή αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα Τμήματα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και στο «Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής» και το «Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας της Θρησκείας και του Πολιτισμού».

Με πολλή λοιπόν χαρά χαιρετίζω το παρόν συνέδριο και εύχομαι καλή επιτυχία στις υψηλές στοχεύσεις του.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.