Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη λιμνοθάλασσα με τα φοινικόπτερα

D90_92

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου προκειμένου να παραστεί σε εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και οργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως καθώς και άλλους φορείς της πόλης. Το πρωί του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου ο «πράσινος» Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, μέλη του κοινοβουλίου, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τοπικούς δημάρχους επισκέφτηκε τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου και προσευχήθηκε για το περιβάλλον. Ως σημείο προσευχής επιλέχθηκε από τον Δήμο Δέλτα το ακρωτήρι Χηναρού με την εκπληκτική θέα της πόλης της Θεσσαλονίκης στο βάθος. Ο κοντινότερος υγρότοπος της Θεσσαλονίκης αυτές τις ημέρες αποτελεί ενδιαίτημα τροφοληψίας εκατοντάδων φοινικόπτερων (τα γνωστά φλαμίγκο). Τα εντυπωσιακά πουλιά κατακλύζουν τα αβαθή νερά της λιμνοθάλασσας και χαρίζουν νωρίς το πρωί και κυρίως αργά το απόγευμα πανέμορφες εικόνες στους επισκέπτες από την πλευρά του αναχώματος.

Monarch_109

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί την βόρεια πύλη του Εθνικού Πάρκου και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα φοινικόπτερα αποκτούν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα στα φτερά τους όσο μεγαλώνουν, καταναλώνοντας με το ειδικά διαμορφωμένο ράμφος τους τις μικροσκοπικές γαρίδες του είδους artemia, τις οποίες αναζητούν στο νερό και το οποίο ανακινούν διαρκώς με τα πόδια τους. Η χρωστική ουσία που παίρνουν από την τροφή κάνει τα πουλιά αυτά λιγότερο ή περισσότερο ρόδινα στο χρωματισμό τους. Ο ιδιαίτερος αυτός υγρότοπος εκτός από την άφθονη τροφή προσφέρει και ασφάλεια κατά τη διανυκτέρευση καθώς οι διάφοροι θηρευτές δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν στα λασπώδη νερά.

D90_103

Σήμερα η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου καλύπτει μία έκταση 2.260 στρεμμάτων. Ο πυθμένας της λιμνοθάλασσας βρίσκεται στα 50 εκατοστά με ένα μέτρο κάτω από τη θάλασσα. Πρόκειται για ένα νέο υγρότοπο που δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του 50 ως αποτέλεσμα καθίζησης του εδάφους. Τη λιμνοθάλασσα επισκέπτονται κυρίως φοινικόπτερα, διάφορα είδη γλάρων, αβοκέτες, βαρβάρες και διάφορα άλλα υδρόβια και παρυδάτια μικροπούλια. Το χειμώνα μάλιστα καταγράφεται η μεγαλύτερη κινητικότητα. Την τελευταία εβδομάδα ο μεγάλος αριθμός των φοινικόπτερων μειώθηκε καθώς τα μισά περίπου πουλιά μετακινήθηκαν απέναντι στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού προς αναζήτηση τροφής. Η αυτοκινητοπομπή του Πατριάρχη διέσχισε τον χωματόδρομο που χωρίζει τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού από τον κόλπο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια το ανάχωμα στην ανατολική πλευρά της λιμνοθάλασσας. Έτσι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε μια συνολική εικόνα του υγροτόπου και θαύμασε τους αργυροπελεκάνους και ειδικά τα φοινικόπτερα.

Kalochori_91

Αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πατριάρχης Σερβίας θα μεταβούν στα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέιτενλικ στη Νεάπολη (οδό Λαγκαδά), όπου θα τελεστεί πατριαρχικό συλλείτουργο στον υπαίθριο χώρο μπροστά στο μνημειακό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

D90_88

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.