Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εργασίες του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Θεολογίας

8ο ΔΣΟΘ_578

Με πολυπληθή συμμετοχή ομιλητών, συνέδρων και φοιτητών ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018  οι τετραήμερες εργασίες του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Θεολογίας, (8th International Conference of Orthodox Theology) που οργανώθηκε από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Θεολογία τον 21ο αιώνα».

Η διεθνής ακαδημαϊκή θεολογική κοινότητα με εκατόν είκοσι εκλεκτούς ομιλητές, κληρικούς και λαϊκούς, από 15 χώρες και 25 Θεολογικές Σχολές, Ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα ανταποκρίθηκε στο χρέος της να συνδράμει στο έργο της Εκκλησίας, με τη θεολογική σκέψη και έρευνα και συγκεκριμένες προτάσεις.

Σε μία εποχή πνευματικής καχεξίας το 8ο Συνέδριο έδωσε δημιουργικό παρόν και διατύπωσε ζωντανό θεολογικό λόγο, σε σχέση με τις ανεύθυνες συνθηματολογίες και τις αθεμελίωτες δημόσιες τοποθετήσεις σε βάρος της αλήθειας.

Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ συνεπής στην πάγια στόχευσή της, που είναι η δυναμική προσέγγιση και προβολή της ορθόδοξης παράδοσης, ανανέωσε παλαιότερες αποφάσεις για συνεργασία των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών με τακτική σύγκληση παρομοίων συνεδρίων αλλά πλέον και σε διαδικτυακή βάση, προκειμένου να στηρίξει τον συνοδικό θεσμό σε Πανορθόδοξο επίπεδο.  Η θεολογική κοινότητα με τη μελέτη, την έρευνα και τον διάλογο τίθεται στη διάθεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της επόμενης Πανορθόδοξης Συνόδου, με την ελπίδα να αντιμετωπισθούν και άλλα φλέγοντα ποιμαντικά και κανονικά προβλήματα, καθώς επίσης και η αρτιότερη μαρτυρία της σήμερα.

Σημαντικές υπήρξαν οι εισηγήσεις ιεραρχών και ακαδημαϊκών δασκάλων, που ανέλυσαν το χρέος της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, το καίριο θέμα της Διασποράς και  τη θέση της Σερβικής Εκκλησίας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Επίσης προσεγγίστηκαν εκκλησιολογικά θέματα, η πραγματικότητα και η προοπτική της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, οι αποφάσεις της και το μέλλον των θεολογικών σπουδών, μαζί με επιμέρους ποιμαντικές, θεολογικές και ιστορικές παραμέτρους.

8ο ΔΣΟΘ_238

Τη μυσταγωγική συναυλία λόγιας βυζαντινής μουσικής του Συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός»  στον  Άγιο Γεώργιο Ροτόντα, υπό τη Διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη, ακολούθησαν οι εργασίες του Συνεδρίου στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, με την παρουσία  του Σεβασμιωτάτου  Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου, του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Μητροπολιτών των Νέων Χωρών, εκπροσώπων των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Σερβίας και Ρουμανίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κύπρου, της Αλβανίας και της Τσεχίας, Θεολογικών Σχολών από τη Ρωσία, Γεωργία, Βουλγαρία, λογίων Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων Εκκλησιών, Κοσμητόρων Θεολογικών Σχολών, Προέδρων Τμημάτων, Καθηγητών και τη μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.