Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ Καθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή στην ημερίδα με θέμα: «οι προκλήσεις της σύγχρονης ιεραποστολής»

D300_46

Αξιότιμε Επιστημονικά Υπεύθυνε της Ημερίδας,

Αξιότιμε κύριε Συντονιστά της,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

Σας καλωσορίζουμε στην Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνουν από κοινού δύο ιδιαίτερα δραστήρια Εργαστήρια του Τμήματός μας, το Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» και το Εργαστήριο «Κοινωνικής Έρευνας της Θρησκείας και του Πολιτισμού».

Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στο κεφαλαιώδες, ευαίσθητο και ζωογόνο για την Εκκλησία μας ζήτημα της Ιεραποστολής, και όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τη θεματολογία των εισηγήσεων, πρόκειται να διερευνηθούν θεολογικά ποικίλες πτυχές της ιεραποστολικής δράσης. Η Ιεραποστολική βέβαια ως επιστημονικό πεδίο δεν θεραπεύεται αυτοτελώς στο Τμήμα μας και αυτή είναι μία έλλειψη, η οποία στο μέλλον θα πρέπει να καλυφθεί.

Ωστόσο, αν προσέξει κανείς, θα παρατηρήσει πως στο περιεχόμενο πολλών μαθημάτων μας, υπάρχουν πλείστες όσες αναφορές σε ζητήματα ιεραποστολικής – που αν μη τι άλλο φανερώνουν την ευαισθησία και τη μέριμνα των συναδέλφων για τον σπουδαίο αυτόν τομέα της εκκλησιαστικής ζωής. Επίσης, είναι αλήθεια πως τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και σε διδακτορικά διπλώματα, πολλοί συνάδελφοι διευκολύνουν κληρικούς και λαϊκούς από το χώρο της Εξωτερικής Ιεραποστολής, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες για την ποιμαντική δράση τους γνώσεις και να εφοδιαστούν με σημαντικούς για το περιβάλλον όπου ζουν, ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών. Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα μέλη των 2 Εργαστηρίων που συνδιοργάνωσαν τη σημερινή Ημερίδα, συμμετέχουν ενεργά στην ιεραποστολική προσπάθεια της Εκκλησίας μας, μέσα από τη διδασκαλία στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Κογκό.

Πιστεύουμε πως η ποιότητα της ιεραποστολικής προσπάθειας φανερώνει το βαθμό της ζωντάνιας που παρουσιάζει η ζωή της Εκκλησίας. Γι’ αυτό και εξαρχής αγκαλιάσαμε τη σημερινή συνάντηση και την εντάξαμε στις Εκδηλώσεις Θεολογικού Λόγου και Τέχνης του Τμήματός. Ευτυχής δε συγκυρία φέρνει την πραγματοποίησή της, κατά την παραμονή της επιτιμοποίησης του Προκαθημένου του κατεξοχήν ιεραποστολικού θρόνου, του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας – τελετή στην οποία είστε όλοι σας καλεσμένοι!

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας!

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.