Παρουσιάστηκε με επιτυχία η επιστημονική ερμηνευτική σειρά Critical Approaches to the Bible στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

CAB_2

Την Τετάρτη 9 Μαΐου το πρωί παρουσιάστηκε στο Β΄ αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής η μοναδική στην Ελλάδα επιστημονική ερμηνευτική σειρά Critical Approaches to the Bible. Κατά την έναρξη της παρουσίασης χαιρετισμό απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Παναγιώτης Σκαλτσής. Θυμίζουμε ότι η παρουσίαση της σειράς έγινε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Λόγου και Τέχνης που διοργανώνει το Τμήμα Θεολογίας. Ο κ. Κωνσταντίνου ως καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης είναι μέλος της τριμελούς επιστημονικής επιτροπής της σειράς μαζί με τον επίσης καθηγητή της Παλαιάς Διαθήκης κ. Ιωάννη Μούρτζιο και τον αναπληρωτή καθηγητή της Καινής Διαθήκης Χαράλαμπο Ατματζίδη. Και οι δύο αναφέρθηκαν στη σημασία της ύπαρξης μιας επιστημονικής ερμηνευτικής σειράς στη χώρα μας και τόνισαν την πρωτοτυπία της παρουσίασης.

Στη συνέχεια το ακροατήριο χαιρέτησε η κ. Ελπίδα Οξούζογλου, Διευθύντρια των εκδόσεων Ostracon. Η κ. Οξούζογλου αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή και κυρίως με τον κ. Ατματζίδη ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της δημιουργίας της σειράς αλλά και τους συγγραφείς. Τόνισε επίσης την επιτυχία να έχουν εκδοθεί από το 2014 μέχρι σήμερα 16 έργα παρά τις δυσμενείς συνθήκες για το βιβλίο στην Ελλάδα και τη συνεχή προσπάθεια να δημοσιεύονται έργα με υψηλή αισθητική και εξαιρετικό περιεχόμενο.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Χαράλαμπος Ατματζίδης και έκανε μια σύντομη περιγραφή της επιστημονικής σειράς, των έργων που περιλαμβάνονται σε αυτήν, τα κριτήρια συμμετοχής ενός συγγραφέα, την ποικιλομορφία των θεμάτων ως προς την κάλυψη των περισσότερων βιβλίων της Καινής Διαθήκης προς το παρόν και της Παλαιάς Διαθήκης μελλοντικά. Αυτή τη στιγμή στη σειρά υπάρχουν 13 μελέτες που καλύπτουν διάφορα θέματα της Καινής Διαθήκης και 3 οι οποίες ασχολούνται με θέματα των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης. Ο κ. Ατματζίδης επεσήμανε την παρουσία στη σειρά έργων τα οποία χρησιμοποιούν τόσο τις κλασικές όσο και τις νεότερες μεθόδους ερμηνείας της Αγίας Γραφής.

CAB_14

Αμέσως μετά η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου αναφέρθηκε αρχικά στη μεγάλη σημασία της ύπαρξης μιας έγκριτης και καθόλα επιστημονικής ερμηνευτικής σειράς στην  Ελλάδα παρουσιάζοντας όλα τα πλεονεκτήματα τόσο για τους συγγραφείς, όσο και για τους αναγνώστες. Η κ. Παπαδημητρίου μίλησε στη συνέχεια για τα έργα της, καθώς συμμετέχει στη σειρά με τρεις μελέτες οι οποίες χρησιμοποιούν αρκετές μεθόδους ερμηνείας καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από τις παύλειες επιστολές, τα ευαγγέλια και τις πράξεις.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν το γεγονός ότι στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στη σειρά με το έργο του: Εισαγωγή στη Καινή Διαθήκη. Ο κ. Καραβιδόπουλος ενθάρρυνε την εκδοτική αυτή προσπάθεια και με πολλή χαρά συμμετείχε στη συζήτηση που ακολούθησε με τους φοιτητές.

Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Μόσχος Γκουτζιούδης αναφέρθηκε στην ιδέα της παρουσίασης της σειράς εντός του χώρου του Πανεπιστημίου, στην προσπάθεια του εκδοτικού οίκου Ostracon να παρέχει τα έργα της σειράς στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, στα ράφια των οποίων αυτά βρίσκονται πλέον μόνιμα. Ο κ. Γκουτζιούδης τόνισε επίσης ότι σχεδόν όλα τα εγχειρίδια των καινοδιαθηκικών μαθημάτων και ορισμένων μαθημάτων της Παλαιάς Διαθήκης των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ να προέρχονται από τη σειρά Critical Approaches to the Bible. Αμέσως μετά ακολούθησε για αρκετή ώρα πολύ ενδιαφέρουσα ελεύθερη συζήτηση με τους φοιτητές.

CAB_31

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ CRITICAL APPROACHES TO THE BIBLE

  1. Ι. Γαλάνης, Ερμηνευτικό υπόμνημα στις δύο προς Θεσσαλονικείς επιστολές, 2014
  2. Χ. Ατματζίδης, Καινοδιαθηκικά, 2014
  3. Χ. Ατματζίδης, Θεολογία της Καινής Διαθήκης, 2014
  4. Χ. Ατματζίδης, Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην Καινή Διαθήκη, 2014
  5. Χ. Ατματζίδης, Ερμηνευτικό υπόμνημα στην Β΄ Πέτρου, 2014
  6. Ι. Μούρτζιος, Προφητεία και προφήτες στον Βιβλικό Ισραήλ, 2015
  7. Π. Κουκότσικα, Ο απόστολος Παύλος και η ρητορική, 2015
  8. Ι. Καραβιδόπουλος, Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη, 2016
  9. Ι. Μούρτζιος, Από τον γογγυσμό στην δοξολόγηση του Θεού. Η σχέση του Θεού με το λαό Ισραήλ στην ιστορία, 2016
  10. Μ. Γκουτζιούδης, Εισαγωγή και πρόσληψη ευαγγελικών κειμένων, 2016
  11. Ο. Γραμματικοπούλου, Απόστολος Παύλος – Νέα προοπτική, 2017
  12. Ι. Μούρτζιος, Τα έθνη και οι λαοί στο προφητικό μήνυμα. Από την κρίση στην οικουμενικότητα, 2017
  13. Κ. Παπαδημητρίου, Τα λεξιλόγια του Αποστόλου Παύλου: Σημασιολογική και πολιτισμική ερμηνευτική ανάλυση ειδικών λεξιλογικών όρων μέσα στο παύλειο corpus, 2017
  14. Κ. Παπαδημητρίου, Πριν τη θεωρία: Προδρομική Πατερική Ερμηνευτική, 2017
  15. Κ. Παπαδημητρίου, Προς Γαλάτας. Ο καινούργιος λαός του Θεού: Κοινωνιογλωσσολογική ερμηνευτική προσέγγιση, 2018
  16. Μ. Γκουτζιούδης, Βιβλικά Μελετήματα,  2018
Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.