Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ στην Γ΄ Πανελλήνια Συνάντηση Ελλήνων Σλαβολόγων

Σλαβολόγοι_9

Κύριε Πρόεδρε

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα την έναρξη της Γ΄ Συνάντησης Ελλήνων Σλαβολόγων με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη και οι Κυριλλομεθοδιανές Σπουδές στην Ελλάδα», η οποία συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων σε συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. στην κοιτίδα των σλαβολογικών σπουδών στη Θεσσαλονίκη.

Είμαι δε ιδιαιτέρως χαρούμενος διότι βρίσκομαι μεταξύ αγαπητών συναδέλφων αλλά και εκλεκτών μαθητών με την ιδιότητα του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., από όπου ξεκίνησαν οι σλαβολογικές σπουδές στην Ελλάδα με τον διορισμό του αείμνηστου Καθηγητή Αντωνίου Αιμιλίου Ταχιάου, τον οποίο πρόσφατα αποχαιρετήσαμε.

Οι σλαβολογικές σπουδές ωστόσο κατέχουν και σήμερα ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματός μας, καθώς αποτελούν ένα μόνιμα ανοικτό παράθυρο στον κόσμο της Σλαβικής Ορθοδοξίας με την οποία διαρκώς διαλεγόμαστε υπερβαίνοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα και συνεχίζοντας την παράδοση της οικουμενικότητας του Ελληνισμού.

Επιτρέψτε μου επίσης να υπογραμμίσω ένα ακόμα γεγονός για το οποίο προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά. Η παρούσα Συνάντηση των Ελλήνων Σλαβολόγων έρχεται να προστεθεί στη σειρά εκδηλώσεων τις οποίες τα τελευταία χρόνια συνδιοργανώνει το Τμήμα μας με την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων πάντα σε συνεργασία ή υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η καρποφόρα αυτή συνεργασία μας πιστεύω ότι είναι πλέον εδραιωμένη και ελπίζω και εύχομαι να συνεχιστεί και στο μέλλον υπογραμμίζοντας τη δέσμευση όλων μας για την ανάδειξη της Κυριλλομεθοδιανής Κληρονομιάς αλλά και των κοινών πνευματικών και πολιτισμικών δεσμών του Ελληνισμού και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης με τον κόσμο των Σλάβων.

Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται σε ένα σύνολο ακαδημαϊκών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Εκδηλώσεις Θεολογικού Λόγου και Τέχνης» που οργανώνονται από το Τμήμα Θεολογίας κατά το διάστημα αυτό. Η Συνάντηση ωστόσο αυτή είναι ξεχωριστή εξαιτίας του χαρακτήρα της τον οποίο θα ήθελα κατακλείοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό να επισημάνω, καθώς απευθύνεται κυρίως σε νέους επιστήμονες που κάνουν τα πρώτα τους ακαδημαϊκά βήματα και τους παρέχει ένα επιστημονικό βήμα, προκειμένου να παρουσιάσουν τους πρώτους καρπούς των ερευνητικών τους αναζητήσεων. Αυτό την καθιστά ξεχωριστή και ιδιαίτερη.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη διεξαγωγή των εργασιών της.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.