Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Σκαλτσή στην Χριστουγεννιάτικη Εορτή των φοιτητών (14-12-2017)

111

Πανοσολογιώτατε εκπρόσωπε του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου

Πανοσιολογιώτατε εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα

Αιδεσιμολογιώτατε εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης κ. Ιωάννη

Πανοσιολογιώτατε εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου

Σεβαστοί Πατέρες

Σεβαστοί Ομότιμοι Καθηγητές

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Άρχοντα Πρωτοψάλτη και τιμώμενε απόψε κ. Χαρίλαε Ταλιαδώρε

113

«Ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τό φῶς τό τῆς γνώσεως»

Με τον ύμνο αυτό οι φοιτητές μας, οι φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας, προλογίζουν και αναδεικνύουν την παρούσα εορτή στο πλαίσιο της πνευματικής ετοιμασίας για τη Μητρόπολη των εορτών, τα Χριστούγεννα, την εορτή του φωτός, της αγάπης, της ειρήνης, της συμπαντικής χαράς και ευφροσύνης.

Είναι η τρίτη χρονιά που οι φοιτητές μας οργανώνουν αυτή την ευκαιρία, την οποία και στηρίζει το Τμήμα, σε μία προσπάθεια να εμπλουτίσουν το εκπαιδευτικό τους Πρόγραμμα, να συνδεθούν καλύτερα μεταξύ τους και να περάσουν το μήνυμα της εσωτερικής αφύπνισης και εγρήγορσης σε μία εποχή που κυριαρχεί ο λόγος για την κρίση, τον φόβο, την αβεβαιότητα.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της τωρινής Χριστουγεννιάτικης φοιτητικής εορτής είναι το γεγονός ότι αυτή αποτελεί και Εκδήλωση Τιμής στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης κ. Χαρίλαο Ταλιαδώρο.

Ο τιμώμενος από το Τμήμα Θεολογίας απόψε κ. Ταλιαδώρος, ιερουργός της βυζαντινής εκκλησιαστικής ψαλτικής τέχνης και σπουδαίος άνθρωπος, δεν είναι άσχετος με το Πανεπιστήμιο και τη Θεολογική Σχολή. Και τούτο διότι από το 1964 έως το 1967 δίδαξε το μάθημα της βυζαντινής μουσικής και διηύθυνε κάθε Τρίτη το χορό των φοιτητών στην Αγία Θεοδώρα, όπου επί Ευαγγέλου Θεοδώρου ως Καθηγητού της Λειτουργικής γινόταν το φροντιστήριο του μαθήματος αυτού.

Με την έννοια αυτή ο κ. Ταλιαδώρος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της τότε εποχής και της μετέπειτα αναδιοργάνωσης του Φροντιστηρίου της Λειτουργικής από τον μακαριστό καθηγητή και βοηθό του κ. Θεοδώρου, Ιωάννη Φουντούλη.

Πολλοί επίσης φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, καταξιωμένοι σήμερα Κληρικοί και Ιεροψάλτες μαθήτευσαν κοντά στον κ. Ταλιαδώρο, τον Άρχοντα του Αναλογίου της Αγίας Σοφίας, τον μουσικό με την βελούδινη φωνή και το λειτουργικό ήθος, τον δάσκαλο της ψαλτικής τέχνης και άριστο ερμηνευτή των καλοφωνικών ειρμών και του Αναστασιματαρίου, των ιδιομέλων και των προσομοίων, του Τρισαγίου Ύμνου και των Χερουβικών, των Κανόνων και των Κοντακίων όλου του εορτολογικού μας κύκλου.

Είναι γεγονός ότι η Θεολογία ως επιστήμη υπηρετεί τον πολιτισμό και παράγει πολιτισμό μέσα από την μελέτη των πηγών, του κειμενικού και μνημειακού μας πλούτου, την εντρύφηση στον μυστικό κόσμο, την ιστορία και τη θεολογία των λειτουργικών τεχνών. Ο κ. Ταλιαδώρος διακονώντας κατά τον καλύτερο τρόπο και για πολλές δεκαετίες τη λειτουργική ψαλτική τέχνη ασκεί έργο Θεολογίας, προσφέρει στο λαό του Θεού μέλος εναρμόνιον Θεολογίας. Καταφάσκει σ΄αυτό που στις μέρες μας λέγεται και ακούει στην έκφραση Lex Orandi-Lex Credendi, με την έννοια ό,τι  πιστεύουμε το κάνουμε πράξη και το ζούμε στην προσευχή και την κοινή Λατρεία της Εκκλησίας μας.

112

Σε κάθε περίπτωση ο τιμώμενος κ. Χαρίλαος Ταλιαδώρος εκφράζει κάτι πολύ σημαντικό και μεγάλο για την βυζαντινή μουσική παράδοση της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Όπως έχει γραφεί είναι από τους πλέον ιδιοπρόσωπους σύγχρονους ψάλτες. Σηματωρός και κήρυκας αυτής της Τέχνης. Άρχοντας πραγματικός στο λειτούργημά του, με ταυτότητα και ποιότητα, δημιουργική έμπνευση και τη δική του έκφραση στην του λειτουργικού λόγου μουσική ερμηνεία.

Κλείνοντας να συγχαρώ τους φοιτητές μας που είχαν αυτή την πρωτοβουλία και εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της. Να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο κ. Αθανάσιο Στογιαννίδη που ανέλαβε τη διακονία του εόρτιου λόγου, τον κ. Αντώνη Κωνσταντινίδη για την προς τιμήν του Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Χαρίλαου Ταλιαδώρου αινέσιμο λόγο, και το Βυζαντινό Χορό του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του υπ. διδάκτορα κ. Πέτρου Παπαεμμανουήλ, για τον κόπο και την προθυμία να πλαισιώσει μουσικά αυτή την εκδήλωση. Στον Χαρίλαο Ταλιαδώρο να εκφράσω τις πλέον θερμές ευχές για υγεία και για πολλά ακόμη χρόνια διακονίας του Αναλογίου.

Σας ευχαριστώ.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.