Η πρώτη μέρα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης»

Πόλη_380

Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Χάλκη η έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο “Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδης. Η προσφορά του στην Εκκλησία, το Γένος και τον Ελληνισμό” που οργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη θεολογική Σχολή της Χάλκης στην αίθουσα τελετών της Σχολής.

Το συνέδριο αποτελεί όπως επεσήμανε ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Χρήστος Αραμπατζής την κατακλείδα ερευνητικού προγράμματος του Α.Π.Θ., το οποίο χρηματοδοτήθηκε από δύο αμερικανικά Ιδρύματα, το Regas and Parthenopi  Dracopoulos Foundation και το Ίδρυμα Maria and Christos Papoutsis.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε την ποιμαντική και πνευματική προσφορά του Μιχαήλ στην Εκκλησία και ειδικότερα μετά την εκλογή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Αμερικής.

Πόλη_511

Το συνέδριο χαιρέτησε ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος ανέλυσε τη σύγχρονη κατάσταση και ακμή των Ελλήνων Ορθοδόξων των ΗΠΑ. Μάλιστα τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση της Εκκλησίας της Αμερικής οφείλεται εν πολλοίς  στο ανανεωτικό και οργανωτικό έργο του Μιχαήλ, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της συγχρόνου οργάνωσης και διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το συνέδριο χαιρέτησε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας καθηγητής Παναγιώτης Σκαλτσής, ο οποίος εκφώνησε και εορταστική Ομιλία με θέμα “Η εορτή της Ινδίκτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο”

Στη συνέχεια στην πρώτη συνεδρία παρουσιάσθηκαν οι δύο πρώτες εισηγήσεις του Συνεδρίου από τον διδάκτορα π. Μακάριο Νιάκαρο και την υποψήφια διδάκτορα κ. Μαρία Παπουτσή. Ο π. Μακάριος ανέλυσε τη δράση και το έργο του Μιχαήλ με επίκεντρο τον σεβασμό και τη συνεχή διακονία του στον Οικουμενικό Θρόνο. Η κ. Μαρία Παπουτσή παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα του Μιχαήλ, το οποίο αποτέλεσε το εργαλείο του ποιμαντικού και εθνικού του έργου καθώς και το θεμέλιο για την οικονομική ευημερία της Εκκλησίας της Αμερικής.

Πόλη_478

Η συνεδρίαση περατώθηκε με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Μιχαήλ και επιβεβαίωσε το περιεχόμενο των δύο εισηγητών με παραδείγματα και στατιστικά στοιχεία από τη σύγχρονη πραγματικότητα της Αμερικής. Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε δείπνο προς τιμή των συνέδρων στην τράπεζα της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.