Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ Καθηγητή Κωνσταντίνου Χρήστου στην Ημερίδα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και το μήνυμά της στον σύγχρονο κόσμο»

ΙΜΘ_25

Παναγιώτατε, κύριε κοσμήτορ, κύριε πρόεδρε του Τμήματος Θεολογίας, σεβαστοί πατέρες, σεβαστοί ομότιμοι καθηγητές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες Ο συνοδικός θεσμός, αρχέτυπο του οποίου υπήρξε η αποστολική σύνοδος του 49, υπήρξε ήδη από τον 2ο αιώνα, θεμελιώδης εκκλησιαστική λειτουργία, που εξέφραζε την ενότητα της Εκκλησίας και την διαμέσου αυτής αντιμετώπιση διαφωνιών, αιρέσεων, σχισμάτων και προβλημάτων πάσης φύσεως.

Καθώς ο συνοδικός θεσμός, σε πανορθόδοξο επίπεδο, είχε σιγήσει από αιώνων, με τις συνάξεις των προκαθημένων, ανεξαρτήτως της σημασίας τους, να μην μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατό του, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος διεκήρυξε την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως αυθεντικής συνέχειας της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και έδωσε την μαρτυρία της πίστεως στους εγγύς και μακράν. Τόνισε την σημασία του διαλόγου με τους ετεροδόξους, διαλόγου που ουδέποτε συνεπάγεται συμβιβασμό σε ζητήματα πίστεως, και έδωσε την ορθόδοξη άποψη για όλα τα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο: την παγκοσμιοποίηση, την εκκοσμίκευση, τις επιπτώσεις από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την οικολογική κρίση και την επέκταση της πολεμικής βίας. Άποψη η οποία κινείται πάντοτε στα πλαίσια της επιδίωξης της καταλλαγής, της ειρήνης και της διαφύλαξης της ιδιοπροσωπίας των ανθρώπων και των λαών.

Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η διαδικασία, οι αποφάσεις και τα κείμενα που παρήγαγε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν έγιναν γνωστά με ικανοποιητικό τρόπο στον ορθόδοξο λαό της Ελλάδος. Υπήρξε έλλειψη πληροφόρησης αλλά ενίοτε και παραπληροφόρηση. Στην προσπάθεια να βοηθηθεί η ορθή ερμηνεία και η διάδοση των κειμένων και των αποφάσεων της συνόδου η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τα δύο Τμήματά της, διοργανώνει την παρούσα ημερίδα στην οποία και ευχόμαστε καλή επιτυχία, ευχαριστώντας και συγχαίροντας παράλληλα όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτήν.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.