Ημερίδα με θέμα "Το Τάγμα των Ιεροκηρύκων και η Ορθόδοξη Ανατολή"

%ce%b1%cf%86%ce%af%cf%83%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8cO Τομέας Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ διοργανώνει Διεθνή Ημερίδα με θέμα “Το Τάγμα των Ιεροκηρύκων και η Ορθόδοξη Ανατολή”. Αφορμή για τη σύγκληση της Ημερίδας είναι το ιωβηλαίο της συμπλήρωσης 800 ετών από την ίδρυση του Τάγματος (1216) από τον ισπανό μοναχό, ιερέα και ιεροκήρυκα Δομίνικο ντε Γκούζμαν. Το Τάγμα του που ονομάζεται και Δομινικανικό επιβιώνει μέχρι σήμερα και έχει και γυναικείο κλάδο. Ενδιαφέρον για μας είναι το γεγονός ότι υπάρχει μια γυναικεία μονή δομινικανίδων στη Σαντορίνη από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Η Ημερίδα είναι χωρισμένη σε τρεις θεματικές ενότητες, που αφορούν την ίδρυση και την πνευματική ταυτότητα του Τάγματος, την παρουσία του στα γράμματα -κυρίως τον σχολαστικισμό- με κυριότερο εκπρόσωπό του τον Θωμά τον Ακινάτη, την ιεραποστολική του δράση -μεταξύ άλλων και στην τουρκοκρατούμενη Ανατολή- και στην αγιολογική φυσιογνωμία του ιδρυτή του. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στη σχέση του Τάγματος με την καθ’ ημάς Ανατολή, που αποτέλεσε έναν από τους ιεραποστολικούς προορισμούς των Δομινικανών ήδη από την δεύτερη Γενική Συνέλευση του Τάγματος, που συγκλήθηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή.

Στην Ημερίδα θα συμβάλουν με εισηγήσεις τους τα περισσότερα μέλη του Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Επιπλέον, θα συμμετάσχουν και τρεις καθολικοί, ιερωμένοι και καθηγητές -δύο εξ αυτών ιταλοί δομινικανοί και ο τρίτος φραγκισκανός καπουκίνος, ο Ιωάννης Σπιτέρης.

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.