Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ Καθηγητή Παναγιώτη Σκαλτσή κατά την ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Η εικόνα του Άλλου στα εκπαιδευτικά συστήματα της Μέσης Ανατολής»

ΣκαλτσήςΗ Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μάρτυρας και αποδέκτης μεγάλων προσφυγικών ροών από τις πολύ δοκιμαζόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από την Αφρική, με κύριες αυτές της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Σομαλίας. Σήμερα φιλοξενούνται περίπου 50.000 και πλέον πρόσφυγες στη χώρας μας, εκ των οποίων το 37% είναι παιδιά, τα οποία στο αναπάντεχο ταξίδι της ζωής τους τούς έμελλε να περάσουν κι από την Ελλάδα και να ζήσουν κι εδώ, σε δύσκολες συνθήκες πολλές φορές. Με τη βοήθεια όμως των περισσοτέρων Ελλήνων, οι οποίοι επέδειξαν καρτερία, ετοιμότητα και αλληλεγγύη στους συνανθρώπους τους και την πρωτοφανή αυτή κατάσταση, τις τελευταίες εβδομάδες τα παιδιά πρόσφυγες άρχισαν να γίνονται μέτοχοι του κατεξοχήν αγαθού, αυτού της παιδείας και μάλιστα εντός των σχολείων μας.

Για τον λόγο αυτό ως πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, του οποίου τα μέλη είναι ενήμερα όλων των ενεργειών που γίνονται τον τελευταίο χρόνο με επικεφαλής το ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων, χαίρομαι, που σας φιλοξενούμε σήμερα στη σχολή μας, με σκοπό να ενημερωθείτε από τον καθηγητή κ. Ράις, καθηγητή Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης για την «Εικόνα του Άλλου στα Εκπαιδευτικά Συστήματα της Μέσης Ανατολής», εστιάζοντας ακριβώς στις χώρες από όπου έρχονται πολλά από τα παιδιά πρόσφυγες στην Ευρώπη. Στην προσπάθεια αυτή συνδιοργανωτής είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο περιφερειακός Διευθυντής κ. Παναγιώτης Ανανιάδης, ο οποίος πολλά προσέφερε και συνεχίζει απτόητος να προσφέρει.

Η Θεολογία μαρτυρεί κατά τον καλύτερο τρόπο για την εικόνα του άλλου ανθρώπου, δεδομένου ότι αυτός ο «άλλος» είναι ο πλησίον τον οποίον καλούμαστε να τον τιμήσουμε όπως τον εαυτό μας, να τον φιλοξενήσουμε σαν δικό μας άνθρωπο. Στο πρόσωπό του βλέπουμε τον αδελφό, του Θεού την εικόνα, κατά το «είδες τον αδελφό σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου». Στη βάση αυτή στηρίζεται και η στάση μας απέναντι σε κάθε πρόσφυγα, στη θέση του οποίου μπορούμε να βάλουμε τον εαυτό μας. Στο πνεύμα αυτό αξίζει κάθε εκπαιδευτική διαδικασία για τη μόρφωση των παιδιών προσφύγων.

Συγχαίρω όλους τους εκπαιδευτικούς και εθελοντές που εμπλέκονται με την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων, ένα δύσκολο αλλά κατεξοχήν ανθρωπιστικό έργο. Τα παιδιά πρόσφυγες με τη βοήθεια των δασκάλων τους και των ανθρώπων που στέκονται δίπλα αρωγοί τους, θα μάθουν τη γλώσσα μας και θα είναι οι αυριανοί καλοί πρεσβευτές και μάρτυρες σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή της φιλοξενίας που τους προσφέραμε.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στην παρούσα εκδήλωση.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.