[…] η εικόνα που σήμερα διαμορφώνεται στη δημόσια πλατεία για την Εκκλησία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Μια εικόνα, για την οποία δεν ευθύνονται πάντα οι εκτός των τειχών· αυτοί που συχνά και με απίστευτη ευκολία ονομάζονται «εχθροί» της Εκκλησίας. … Συνέχεια →Read More »
Το βιβλίο του καθηγητή της λατινικής πατρολογίας του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ αποτελεί δεύτερη έκδοση αναθεωρημένη και επαυξημένη (832 σελίδες). Το υλικό που αφορά στη μελέτη της λατινικής εκκλησιαστικής γραμματείας είναι πολύ πλούσιο και εκτεταμένο. Η παρούσα έκδοση ανταποκρίνεται στην κάλυψη … Συνέχεια →Read More »
Περιεχόμενα Πρόλογος 11 Πηγές 15 Ελληνικές εκδόσεις 15 Ξενόγλωσσες εκδόσεις 17 Βιβλιογραφία 23 Ελληνική 23 Ξενόγλωσση 40 Εισαγωγή Γέννηση και εξέλιξη του μοναχισμού στη χριστιανική Ανατολή 59 Α΄ Κεφάλαιο Η γνωριμία του σλαβικού κόσμου με τον … Συνέχεια →Read More »
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία έρευνα του φαινομένου του βιβλικού συγκρητισμού μέσα στο πλαίσιο της θρησκείας του αρχαίου Ισραήλ. Πρόκειται για μία διεπιστημονική έρευνα στον τομέα της αρχαίας ισραηλιτικής θρησκείας. Χρησιμοποιήθηκε μία διαλεκτική ερευνητική μεθοδολογία … Συνέχεια →Read More »
Περιεχόμενα Συντομογραφίες 8 Προλεγόμενα 9 Μέρος πρώτο: Από την ίδρυση της Σχολής μέχρι τον μεσοπόλεμο α. Μισαήλ Αποστολίδης (1789-1862) και Θεόκλητος Φαρμακίδης (1784-1860) 19 β. Νεόφυτος Βάμβας (1770/6-1856) 27 γ. Κωνσταντίνος Κοντογόνης (1812-1878) και Διονύσιος Κλεόπας (1816-1861) 34 … Συνέχεια →Read More »
Από τον πρόλογο του βιβλίου Ο Πιλάτος προσλαμβάνεται από τις επιμέρους χριστιανικές παραδόσεις είτε αρνητικά είτε θετικά. Ταυτόχρονα όμως όλες οι χριστιανικές παραδόσεις αποδέχονται τον ιστορικό ρόλο του Πιλάτου εντάσσοντάς τον στο Σύμβολο της Πίστεως: «Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών έπί … Συνέχεια →Read More »
Ο συγγραφέας προσφέρει ένα νέο σχεδίασμα της Ιστορίας των μεταφράσεων της Βίβλου στον τόπο μας από τον 16ο ώς τις αρχές του 20ού αι., με διερεύνηση όλου του διαθέσιμου πηγαίου υλικού και τη βοήθεια της πλουσιότατης σχετικής Βιβλιογραφίας. Η Ιστορία της … Συνέχεια →Read More »
Από τον πρόλογο του βιβλίου Η προφητεία, το χαρακτηριστικό θεμελιακό στοιχείο του βιβλικου Ισραήλ, αποτελεί το μέσο αποκάλυψης του Θεού έναντι των άλλων πρακτικών του περιβάλλοντός του. Ο λόγος του Θεού με το προφητικό μήνυμα λαμβάνει σάρκα και οστά, ως … Συνέχεια →Read More »
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου Η ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού είναι, σε μεγάλο βαθμό, υπόθεση αποστόλων, μαρτύρων, αγίων, θεολόγων και επισκόπων. Είναι επίσης υπόθεση διωκτών, κατασταλτικών μηχανισμών, παραδοσιακών θρησκευτικών θεσμών που αντιδρούσαν στις καινοτομίες, εθνικών φιλοσόφων και ευσεβών Ιουδαίων. Στη … Συνέχεια →Read More »
Από τον πρόλογο του βιβλίου Η επιστολή Ιακώβου είναι κατά γενική ομολογία «παραμελημένη» στην έρευνα. Αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας της φαινομενικά αντικρουόμενης διδασκαλίας της για την εξ έργων δικαίωση με την αντίστοιχη εκ πίστεως δικαίωση στον απόστολο Παύλο. Η σωτηριολογία … Συνέχεια →Read More »
Πίνακας Περιεχομένων ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ………9 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ……… 11 ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ……….. 13 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ……….. 15 Ο Πέτρος στα κανονικά ευαγγέλια και η σύγχρονη έρευνα ……….. 15 Ιστορία της έρευνας …………… 17 Πορεία και μέθοδος της εργασίας …………… 21 ΜΕΡΟΣ Α΄ ΤΟ … Συνέχεια →Read More »
Από τον πρόλογο του Βιβλίου Οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου, κληρικοί και λαϊκοί, έχουν την ευκαιρία να ταξιδεύσουν μέσα στον χώρο και τον χρόνο και να παρακολουθήσουν τη διαμόρφωση του Χριστιανικού κηρύγματος από την εποχή των Αποστόλων και εξής. Παράλληλα … Συνέχεια →Read More »
Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ …11 ΜΕΡΟΣ Α΄. ΕΙΣΑΓΩΓΗ & ΑΡΘΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΝΕΟΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ …15 Ο σύγχρονος χριστιανός της Δύσης και η επικαιροποίηση των μηνυμάτων της Καινής Διαθήκης στην μετανεοτερικότητα …35 Απολλώνια και διονυσιακή … Συνέχεια →Read More »
Η Βαβυλώνιος αιχμαλωσία υπήρξε σημαντικός σταθμός στην ιστορία του Ισραήλ. Η περίοδος που προηγήθηκε της πτώσης της Ιερουσαλήμ συνδέεται με τον βασιλιά Ιωσία και τη θρησκευτική του μεταρρύθμιση. Με το έργο του Δευτερονομιστή και τις θρησκευτικές τάσεις και ιδέες που … Συνέχεια →Read More »
Από τον πρόλογο του βιβλίου Ο τόμος δημοσιεύει μελέτες, οι οποίες παρουσιάζουν τη θεολογία, τη γραμματεία και την πνευματικότητα της Δύσης κατά την περίοδο της αδιαίρετης Εκκλησίας την πρώτη χιλιετία. Αναδεικνύονται πτυχές της ορθόδοξης δυτικής παράδοσης και εμπειρίας καθώς επίσης … Συνέχεια →Read More »
Περιεχόμενα Προλογικό Σημείωμα… 7 Βραχυγραφίες… 15 Βιβλιογραφία… 17 Εισαγωγή… 39 Η Διαχείριση της Μοναστηριακής Περιουσίας στο Επίκεντρο Ενδιαφέροντος των Κυβερνήσεων του Νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους… 49-68 Διατάγματα περί Διάλυσης και Φορολόγησης των Μονών… 69-100 Διοικητικές Παρεμβάσεις σε Θέματα Ευταξίας και Περιουσίας … Συνέχεια →Read More »
Από τον πρόλογο του βιβλίου Η Παλαιά Διαθήκη είναι ένα πολυσύνθετο βιβλίο, ευχάριστο στο διάβασμα, με ζωντανές εικόνες και συναρπαστικές διηγήσεις, αλλά με ποικίλα και ιδιαίτερα προβλήματα. Υπάρχουν λ.χ. λέξεις, έννοιες και κείμενα που «ομιλούν» κατευθείαν στο θρησκευτικό συναίσθημα του … Συνέχεια →Read More »
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 11 1. Ιστορία της Έρευνας 12 2. Μέθοδος της παρούσας Έρευνας 31 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 1. Κριτική Κειμένου 42 2. Το Κείμενο της Αφήγησης 50 3. Η Δημηγορία του Παύλου 60 … Συνέχεια →Read More »
Περιεχόμενα Πρόλογος 9 Α΄ ΜΕΡΟΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Διμερείς Θεολογικοί Διάλογοι Ο Διμερής Θεολογικός Διάλογος της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία 17 «Μεταρρύθμιση και Διαχριστιανικές Σχέσεις 500 χρόνια μετά (1517-2017): Κριτική θεώρηση από πλευράς Ορθοδόξου … Συνέχεια →Read More »
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 11 Εισαγωγή 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΠΟΨΗ 29 Στόχοι 29 Εισαγωγικά 30 Α. Η «εθνική» ταυτότητα στην προχριστιανική περίοδο 33 Οι όροι έθνος, φυλή, γένος 33 Η Δημιουργία 44 Η Βαβέλ των γλωσσών 48 … Συνέχεια →Read More »
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου Ο αθεϊσμός στον χριστιανισμό συμπυκνώνει τη φιλοσοφική σκέψη του Ερνστ Μπλοχ για το φαινόμενο της θρησκείας γενικά και για τον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό ειδικότερα. Για τον Μπλοχ η θρησκεία δεν ανήκει στο παλαιοντολογικό μουσείο … Συνέχεια →Read More »
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Πρόκειται για Τιμητικό Τόμο που εκδόθηκε με αφορμή την υπερδεκαετή αφυπηρέτηση του Καθηγητού Γεωργίου Π. Πατρώνου (1935-), ο οποίος υπηρέτησε το αντικείμενο της Ερμηνευτικής και της Θεολογίας της Καινής Διαθήκης στο Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών … Συνέχεια →Read More »
Από τον πρόλογο του βιβλίου Ο απόστολος Παύλος είναι ένα πρόσωπο από μια χούφτα ανθρώπων του αρχαίου κόσμου του οποίου τα λόγια διαθέτουν ακόμη και σήμερα την ικανότητα να κεντρίσουν άμεσα την προσοχή μας και να μας προκαλέσουν. Είτε συμφωνούμε … Συνέχεια →Read More »
Από τον πρόλογο του βιβλίου Αυτό το βιβλίο που δημοσιεύεται με τη βοήθεια του Θεού περιλαμβάνει εισηγήσεις και μελέτες της επιστημονικής μου έρευνας κατά την τελευταία εικοσαετία. Η ανάγκη για την επιστημονική έρευνα στη Βιβλική φιλολογία προέκυψε από το διάλογο … Συνέχεια →Read More »
Από τον πρόλογο του βιβλίου Μια από τις πιο γνωστές ρήσεις της παγκόσμιας θρησκευτικής γραμματείας είναι και η φράση «ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης» Πρόκειται για έκφραση κάποιου Ιουδαίου σοφού, του οποίου το έργο σώθηκε στο βιβλίο του Εκκλησιαστή. Το … Συνέχεια →Read More »
Η πιο καταπιεσμένη γυναίκα από το σύνολο των υποτιμημένων γυναικών, η χήρα, δεσπόζει με την πανταχού παρουσία της τουλάχιστον στα κείμενα, αν όχι και στη ζωή, των πρώτων αιώνων της χριστιανικής ιστορίας. Οι προφητικές επαγγελίες εκπληρώθηκαν από την Καινή Διαθήκη, … Συνέχεια →Read More »
Από την εισαγωγή του βιβλίου Στο ανά χείρας έργο, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να μελετήσει εισηγήσεις, τις οποίες, ως επί το πλείστον, παρουσίασαν στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ, και στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της … Συνέχεια →Read More »
Περιεχόμενα Προλογικό Σημείωμα 9 Καθηγ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ The Use of Scripture in the Eucharistic Liturgy in Anglican Tradition: As Seen from Rite I of the Episcopal Church of Americas Book of Common Prayer … Συνέχεια →Read More »
Aπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου Στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης τον Ιούνιο του 2016 η Ορθόδοξη Εκκλησία «συνήλθε». Συνήλθε με τη διπλή σημασία της λέξης: και συνάχθηκε διαλεγόμενη και ανέκτησε την αποστολική της συνείδηση και την οικουμενική της ευθύνη. Το ίδιο … Συνέχεια →Read More »
Ο Ulrich Beck συμπεριέλαβε στη θεωρία του σχεδόν κάθε πτυχή του σύγχρονου βίου: η καθημερινή ζωή και η ατομική αναστοχαστικότητα, οι επιλογές σχεδιασμού της ατομικής βιογραφίας αλλά και ο κοινωνικός σχεδιασμός, οι διεθνείς αλληλεπιδράσεις, ο πόλεμος, η πολιτική, η θρησκεία, … Συνέχεια →Read More »
Στη μνήμη του καθηγητή Νίκου Ματσούκα «Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία της εξόδου. Με τη διδασκαλία, τη ζωή, τα παθήματα, την πίστη στην ανάσταση και τους καρτερικούς αγώνες δείχνει ότι η φύση της Εκκλησίας είναι να βρίσκεται διαρκώς σε … Συνέχεια →Read More »
Περιεχόμενα Συντομογραφίες 13 Πρόλογος 19 Η χρήση του ιωβηλαίου έτους στο Λκ. 4:18-19. Μία διασάφηση της σωτηριολογίας του Λουκά 21 Η έννοια της “δικαιοσύνης” στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο. Από τη συμβατική εφαρμογή της στην απαιτητικότερη εκδοχή της 33 The entrance … Συνέχεια →Read More »