Ιωάννης Μ. Κονιδάρης, ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα 2012

Τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο παρατίθενται, ως εικός, όπως σήμερα ισχύουν. Τούτο σημαίνει για τα μεν τρία πρώτα μέρη του έργου ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι νεώτερες, ρητές ή σιωπηρές, τροποποιήσεις των σχετικών νομοθετημάτων, για το τέταρτο δε μέρος ότι παρατίθεται ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου στην επίσημη γλωσσική μορφή του, που είναι η μεταγλωττισμένη έκδοση του αρχικού κειμένου του, το οποίο είχε συνταχθεί και δημοσιευθεί σε λόγια γλώσσα.

Πέραν της ενημερώσεως των κειμένων με τις έως και σήμερα τροποποιήσεις τους, έγινε επιλεκτικώς σύντομος σχολιασμός σε όσα σημεία κρίθηκε ότι τούτο ήταν όλως απαραίτητο.  Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη μεταφορά των κειμένων αυτών όπως ακριβώς είχαν τεθεί σε εφαρμογή. Για τον λόγο αυτό ακολουθήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια, και παρά τις εκδοτικές δυσκολίες που το σχετικό εγχείρημα συνεπάγεται, και το τονικό σύστημα, στο οποίο τα κείμενα αυτά πρωτοδημοσιεύθηκαν, τηρουμένης ακόμη και της βαρείας στα κείμενα εκείνα, στα οποία αυτή είχε χρησιμοποιηθεί. Πηγή για την αναδημοσίευση των κειμένων αποτέλεσαν οι πρώτες επίσημες δημοσιεύσεις τους, ειδικώς δε για την κανονιστική νομοθεσία του Αγίου ΄Ορους το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας της 16ης Σεπτεμβρίου 1926.

Η «Καταστατική Νομοθεσία» ευελπιστεί να αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα τόσο για τη θεωρία όσο και για την πράξη.  Φιλοδοξεί να αποτελέσει ασφαλή κλείδα ευχερούς εντοπισμού των προς έρευνα θεμάτων, πράγμα που υποβοηθείται τόσο με τον αναλυτικό πίνακα περιεχομένων, ο οποίος προτάσσεται του έργου, όσο και με το λεπτομερές αλφαβητικό ευρετήριο, που το κατακλείει.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΒΙΒΛΙΑ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.