Ο χαιρετισμός του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτη Σκαλτσή στη Διεθνή Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Ο διάλογος στη ζωή και το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και στην παράδοσή τους»

D90_35

Κυρία Αναπληρώτρια Πρύτανη

Πανοσιολογιώτατε Εκπρόσωπε του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων

Κύριε Εκπρόσωπε του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες

Το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας τη μακρά της παράδοση που ξεκινά από την ενιαία Θεολογική Σχολή συμπεριέλαβε στα γνωστικά του αντικείμενα την εκκλησιαστική ιστορία και την εκκλησιαστική γραμματεία των σλαβικών λαών, τα οποία υπηρετούν αδιάκοπα μέχρι σήμερα ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν στη φυσιογνωμία του Τμήματός μας αλλά και στη γνωριμία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών μας με την Ορθόδοξη Σλαβική Παράδοση.

Το Τμήμα μας προσπαθώντας να αναδείξει και να καταστήσει ευρύτερα γνωστή την Παράδοση αυτή όπως και τους θεμελιωτές της, τους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, προωθεί σταθερά μέσα από το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των μελών του τη μελέτη και την ανάδειξη της σημασίας τους όχι μόνο για τον ίδιο τον σλαβικό κόσμο, που αποτελεί τον φυσικό τους κληρονόμο, αλλά και για την Ελληνική Ορθόδοξη Παράδοση, καθώς και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Επίσης με τον ίδιο στόχο, την ανάδειξη και προβολή του έργου των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου αλλά και της Παράδοσής τους, το Τμήμα μας έχει οργανώσει σε συνεργασία και με άλλους φορείς επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια, τα οποία είχαν ευρύτερη απήχηση και υπογράμμισαν ότι η γενέθλια πόλη τους και το πανεπιστήμιο της δεν τους λησμόνησαν αλλά συνεχίζουν να μελετούν και να προβάλουν το έργο τους ως διαρκή παρακαταθήκη όχι μόνο για τον σλαβικό αλλά για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.

Στην προοπτική αυτή το Τμήμα μας ανέλαβε τη διοργάνωση της Επιστημονικής Διημερίδας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων και το Πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης Cultural Route “St Cyril and Methodius” θέλοντας να αναδείξει τη σημασία του διαλόγου ως μέσου επικοινωνίας τόσο στη ζωή και το έργο των ίδιων των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου όσο και στην Παράδοση που κληροδότησαν στον κόσμο των Σλάβων.

Στην προσπάθεια αυτή βρήκαμε ηθική αλλά και υλική συμπαράσταση από τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς μας, οι οποίοι μας συμπαραστάθηκαν και συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της Διημερίδας. Στο σημείο αυτό οφείλω να μνημονεύσω το Πανεπιστήμιό μας και ειδικότερα την Επιτροπή Ερευνών, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Marketing του Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας μας, οι οποίοι με προθυμία ανέλαβαν να προβάλουν και να καλύψουν τις εργασίες της.

D90_17

Χάρη σε όλους αυτούς αλλά και χάρη στην άοκνη προσφορά των μελών του Τμήματος που επωμίστηκαν το βάρος της διοργάνωσης μπορέσαμε να οργανώσουμε τη Διημερίδα με θέμα: «Ο διάλογος στη ζωή και τη δράση των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και στη Παράδοσή τους» με την οποία ουσιαστικά ξεκινά μια σειρά επιστημονικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων υπό τον γενικό τίτλο «Εβδομάδα Θεολογικού Λόγου και Τέχνης», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα που διανύουμε και περιλαμβάνουν εκτός της Διημερίδας, τη μεγάλη Μουσική Εκδήλωση με τίτλο «Ας τραγουδήσω και ας χαρώ. Μέσα από τους δρόμους της Δημοτικής Μουσικής μας Παράδοσης» την Τρίτη 17 Μαΐου στις 7 μ.μ. Την Ημερίδα του Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 4:30 μ.μ., κατά την οποία οι τελειόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Εκθέσεις Αγιογραφίας, Φωτογραφίες και Σύγχρονης Τέχνης από την Τετάρτη 18 έως και την Παρασκευή 20 Μαΐου. Το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η ευθύνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας για καταλλαγή» την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 10:30 π.μ. και τέλος την Αναγόρευση του Καθηγητή Γρηγορίου Λαρεντζάκη ως Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 12:00 μ.μ.

Με μεγάλη χαρά κηρύσσω την έναρξη της Διεθνούς Επιστημονικής Διημερίδας με θέμα: «Ο διάλογος στη ζωή και τη δράση των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και στη Παράδοσή τους», καθώς και της «Εβδομάδας Θεολογικού Λόγου και Τέχνης» και εύχομαι καλή επιτυχία.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.