Αναγόρευση του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Graz της Αυστρίας κ. Γρηγορίου Λαρεντζάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.

LarentzakisΗ τελετή αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Graz της Αυστρίας κ. Γρηγορίου Λαρεντζάκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαΐου και ώρα 12.00 στην αίθουσα τελετών του παλιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Πρόγραμμα τελετής

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΕΝΑΡΞΗ–ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή Παναγιώτη I. Σκαλτσή.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Καθηγητή Μιλτιάδη Δ. Κωνσταντίνου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Ανάγνωση χαιρετισμού της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ από την Δήμητρα Κούκουρα Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας: Βιογραφία και από τον Στυλιανό Τσομπανίδη Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Θεολογίας: Εργογραφία.

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητή Παναγιώτη I. Σκαλτσή και του τίτλου από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Καθηγητή Μιλτιάδη Δ. Κωνσταντίνου.

ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΤΙΜΗΣ από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα.

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ από τον τιμώμενο Ομότιμο Καθηγητή Γρηγόριο Λαρεντζάκη με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: το μήνυμά της για τη σύγχρονη κρίση».

ΛΗΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ

Λίγα λόγια για τον τιμώμενο καθηγητή

Ο Γρηγόριος Λαρεντζάκης (Λουτράκι Χανιών-Κρήτης 1942) είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Graz, Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Innsbruck (1969) και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ (1983), Υφηγητής της Κλασσικής Φιλολογίας και της Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz. Κατά τα έτη 1970-2007 δίδαξε την Ορθόδοξη Θεολογία και τον ρόλο της στην οικουμενική κίνηση στις Ρωμαιοκαθολικές Σχολές των Αυστριακών Πανεπιστημίων Graz, Βιέννης και Linz, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey στη Γενεύη και στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης. Στη συνέχεια, 2007-2017, στην Ανώτατη Παιδαγωγική και Θεολογική Σχολή της Βιέννης παρέδωσε θεολογικά μαθήματα στους υποψήφιους Ορθοδόξους διδασκάλους των Θρησκευτικών ανεξαρτήτως εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στα σχολεία της Αυστρίας.

Πραγματοποίησε πληθώρα μαθημάτων και διαλέξεων σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, συμμετείχε σε αφθονία επιστημονικών σεμιναρίων και διεθνών συνεδρίων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και υπήρξε ομιλητής σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Διετέλεσε:

– Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικουμενικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Graz, Πρόεδρος του Διαχριστιανικού Συμβουλίου του Graz Αυστρίας, Αντιπρόεδρος του Οικουμενικού Ιδρύματος «Pro Oriente» της ίδιας πόλης.

– Μέλος της Επιτροπής Θεολογικών Σπουδών και της Κεντρικής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC).

– Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής της Β’ Ευρωπαϊκής Οικουμενικής Συνελεύσεως των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CCEC), Graz Ιούνιος 1997.

–  Αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της I. Μ. Αυστρίας σε θεολογικές επιτροπές, διεθνείς και διεκκλησιαστικούς Οργανισμούς και διμερείς διαλόγους.

– Διοργανωτής επιστημονικών συνεδρίων και εκπαιδευτικών επισκέψεων για φοιτητές και καθηγητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και τα μέλη εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελλάδα, με στόχο τη γνωριμία και προβολή της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού πολιτισμού.

Τιμητικές Διακρίσεις:

Αρχών Μέγας Πρωτονοτάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Χρυσός Σταυρός του Πατριαρχείου Ρουμανίας Χρυσός Σταυρός των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου της Εκκλησίας Κρήτης Χρυσός Σταυρός της I. Μητροπόλεως Ρόδου Χρυσός Σταυρός της I. Μητροπόλεως Βέροιας Χρυσό Παράσημο της πόλεως του Graz Αυστρίας Μέγας Χρυσός Σταυρός του Ομοσπονδιακού Κράτους της Styria Österreich.

Τιμητικό Παράσημο Επιστημών και Καλών Τεχνών Α’ Τάξεως του Προέδρου της Αυστριακής Δημοκρατίας Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Καλών Τεχνών Αυστρίας.

Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων του Graz.

Επίτιμο Μέλος της Ελληνο-Αυστριακής Εταιρίας του Graz.

Επίτιμο Μέλος του Foundation Pro Oriente.

Επίτιμο Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Sibiu Ρουμανίας.

Οικουμενικό Βραβείο Abt-Emmanuel-Heufelder-Preis Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Γρηγορίου του Μεγάλου Πάπα Ρώμης.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.