Κωνσταντίνος Ι. Κορναράκης, Ο άνθρωπος απέναντι στην εικόνα του. Κείμενα Πατερικής ανθρωπολογίας και ηθικής, Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2012

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου είναι η σχέση με τον εαυτό του. Πρόκειται για ένα διαχρονικό αλλά και σύνθετο πρόβλημα το οποίο περιλαμβάνει και το ζήτημα του ήθους του προσώπου. Κατά την πατερική σκέψη, ο “ανοικτός” διάλογος του ανθρώπου με τον εαυτό του έχει την ιδιότητα να θεραπεύει τις παραμορφωτικές αντανακλάσεις του “εγώ” στην πνευματική του ζωή, όπως αυτή εκδηλώνεται στην κοινότητα. Επομένως, όσο πιο “ανοικτός” είναι ο άνθρωπος στο να αφουγκράζεται τις ανησυχίες της ύπαρξής του, τόσο περισσότερο σμιλεύει το ήθος του.

Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται δεκαέξι μελέτες που ερευνούν τέτοια ζητήματα, όπως οι προϋποθέσεις της αληθινής δικαιοσύνης, οι αρετές του ολοκληρωμένου ηγεμόνα, βιοϊατρικά επιτεύγματα (οι γενετικές εξετάσεις και τα ηθικά διλήμματά τους), ο ρεαλισμός αλλά και η ασκητική του πόνου, η αγωνία του ανθρώπου ενώπιον του θανάτου, ζητήματα των οποίων η δυναμική αγγίζει τον πυρήνα της ύπαρξης και προσδιορίζε το ήθος του προσώπου.

Πηγή: http://www.armosbooks.gr/product_info.php/products_id/157314

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΒΙΒΛΙΑ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.