Η Καινή Διαθήκη της Αποστολικής Διακονίας από την εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής

Βήμα_KΔΑπό την ερχόμενη Κυριακή η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής εγκαινιάζει μία νέα σειρά ένθετων που αφορά ιερά κείμενα και βιβλία των θρησκειών που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν την ανθρωπότητα. Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου το Βήμα προσφέρει στους αναγνώστες του μία πολυτελή, σκληρόδετη έκδοση της Καινής Διαθήκης της Αποστολικής Διακονίας (το εκκλησιαστικό κείμενο χωρίς μετάφραση). Την έκδοση προλογίζει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Μόσχος Γκουτζιούδης.


Από τον πρόλογο της έκδοσης

Η Καινή Διαθήκη δεν είναι ένα ενιαίο βιβλίο αλλά μια συλλογή από 27 βιβλία που συντάχθηκαν από διαφορετικά πρόσωπα σε διαφορετικές εποχές και περιοχές με διαφορετικούς επίσης σκοπούς και αφορμές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της χριστιανικής γραμματείας. Στη συλλογή αυτή θα βρούμε 4 ευαγγέλια, τις Πράξεις των Αποστόλων, 21 επιστολές και την Αποκάλυψη. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι συχνά αποκαλείται το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Πράγματι στο σύνολο των βιβλίων της καταγράφηκε ο λόγος του Θεού, η εμπειρία της πρώτης εκκλησίας, η πίστη στο πρόσωπο και το έργο του Χριστού και η ελπίδα στην ανάσταση και τη σωτηρία όλου του κόσμου. Η αλήθεια λοιπόν της χριστιανικής πίστης βρίσκεται στα κείμενα της Καινής Διαθήκης, αποκαλύπτεται με αυτά στο πέρασμα του χρόνου και ερμηνεύεται στις διάφορες ιστορικές εποχές. Μπορεί τα κείμενα αυτά να συνδέονται με συγκεκριμένες εποχές και περιοχές, το μήνυμα όμως και η αξία τους είναι διαχρονικά και αφορούν όλον τον κόσμο και φυσικά όχι μόνο τους θρησκευόμενους.

Στα ευαγγέλια θα βρούμε εξαιρετικές διηγήσεις που αφορούν όσα είπε και έκανε ο Ιησούς, όσα έπαθε και όσα πιστεύουν έκτοτε οι χριστιανοί με αφορμή τη θυσία του και κυρίως την ανάστασή του. Στις επιστολές του απ. Παύλου πληροφορούμαστε πως διαμορφώθηκαν οι θεμελιώδεις αλήθειες της πίστης μας και κυρίως ποιος είναι ο Χριστός της Εκκλησίας. Με αλλά λόγια γιατί ο σταυρός του Χριστού είναι το αποφασιστικότερο γεγονός στην ιστορία της σωτηρίας. Στις καθολικές επιστολές συναντάμε την θεολογική ανάπτυξη γενικότερων θεμάτων που απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της Εκκλησίας, χωρίς κάποιον γεωγραφικό περιορισμό. Από τις Πράξεις των Αποστόλων σχηματίζουμε μια εικόνα σχετικά με τη ραγδαία διάδοση του χριστιανικού μηνύματος σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία μέσα από τη δράση των αποστόλων και κυρίως με τη δράση του Αγίου Πνεύματος. Μπορεί η Αποκάλυψη να αιφνιδιάζει τον ανυποψίαστο αναγνώστη με τις ζοφερές της εικόνες, αλλά το αισιόδοξο μήνυμα της νίκης κατά τα έσχατα και η τελική σωτηρία που θα εξαφανίσει κάθε κακό, στήριξαν για αιώνες και εξακολουθούν να στηρίζουν όλους τους χριστιανούς που δοκιμάζονται έντονα.

Η Καινή Διαθήκη είναι κτήμα όλων των χριστιανών. Η διαχρονική της αξία αποτέλεσε τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν περιορίστηκε μόνο σε μερικούς πιστούς. Είναι περιττό να αναφερθεί πόσους διανοητές ενέπνευσε κατά καιρούς. Αν δεν μελετήσουμε την Καινή Διαθήκη δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντιληφθούμε γιατί συνέβησαν όλα όσα περιγράφονται σε αυτήν και εκφράζουν τον τρόπο ζωής των μελών της Εκκλησίας. Δεν θα καταλάβουμε ποτέ τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η λατρευτική εμπειρία της Εκκλησίας και δεν θα μυηθούμε ποτέ στις χριστιανικές τέχνες της υμνογραφίας και της εικονογραφίας.

Σήμερα η Καινή Διαθήκη έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Το ευαγγέλιο του Χριστού έχει μπει σε κάθε σπίτι. Μπορεί οι περισσότεροι να μην την ανοίγουν ποτέ, η Καινή Διαθήκη όμως ανοίγεται πάντοτε σε όλους. Δεν μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο που αποτελεί πλέον παρελθόν, αλλά μας εισάγει σε μια άλλη ζωή που είναι αιώνια.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.