Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014

D90_8

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014». Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ, παρουσιάστηκε η ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά Αμφίπολης, κατά το χρονικό διάστημα 2012 μέχρι και 2014, καθώς επίσης και η γεωφυσική και γεωλογική έρευνα στον τύμβο.

D90_11_F_Collage

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Περικλή Μήτκα. Στη συνέχεια ο καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ πήρε το λόγο και παρουσίασε τα “Αποτελέσματα γεωφυσικών και γεωλογικών ερευνών στον Καστά”. Αμέσως μετά η αρχαιολόγος και ανασκαφέας του Τύμβου Καστά Αμφίπολης, Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Κατερίνα Περιστέρη μίλησε με θέμα: “Ταφικό συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολης: Ανασκαφική Έρευνα 2012-2014”. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ και δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης. Αν και δεν ήταν στο πρόγραμμα, τη λαμπρή και αποκαλυπτική εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας της ανασκαφής κ. Μιχάλης Λεφαντζής.

D90_11_Fotor_Collage

Η κυρία Περιστέρη ήταν περισσότερο αποκαλυπτική από κάθε άλλη φορά. Το μνημείο που συγκλόνισε το μισό πλανήτη ήταν παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα και σχεδιάστηκε από τον Δεινοκράτη. Ακόμη αναφέρθηκε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου αλλά και του Ηφαιστίωνα. Η κ. Περιστέρη είπε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου. Δείτε επίσης παρακάτω το άρθρο της Παναγιώτας Μπίτσικα στην εφημερίδα Το Βήμα:

Ομιλία Περιστέρη: Μονόγραμμα Ηφαιστίωνα στον τάφο της Αμφίπολης – πολιτισμός – Για τη χρονολόγηση και την… αφηρωισμένη ταυτότητα του μνημείου στον τύμβο Καστά

και επίσης το άρθρο της Γιώτας Μυρτσιώτη στην εφημερίδα Η Καθημερινή:

Ευρήματα συνδέουν Μ. Αλέξανδρο και Ηφαιστίωνα με την Αμφίπολη

D90_11_Fotor_C

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.