Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης Συνάντησης Ορθόδοξων και Ρωμαιοκαθολικών Βιβλικών Θεολόγων με θέμα "Η θεολογία του Βαπτίσματος στην Καινή Διαθήκη σε ορθόδοξη και ρωμαιοκαθολική προοπτική"

BaptismΟλοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης Συνάντησης Ορθόδοξων και Ρωμαιοκαθολικών Βιβλικών Θεολόγων με θέμα: Η θεολογία του Βαπτίσματος στην Καινή Διαθήκη σε ορθόδοξη και ρωμαιοκαθολική προοπτική, την οποία διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με τη Ρωμαιοκαθολική Θεολογική Σχολή της Φλωρεντίας στο διάστημα 11 έως 13 Ιουνίου 2015 στο συνεδριακό κέντρο “Θεσσαλία” στα Μελισσιάτικα Βόλου. Στη συνάντηση συμμετείχαν δώδεκα ειδικοί βιβλικοί ερευνητές (έξι από την κάθε πλευρά). Στις τρεις εισαγωγικές εισηγήσεις παρουσιάστηκαν οι βαπτισματικές πρακτικές στον Ιουδαϊσμό και στις μυστηριακές λατρείες καθώς και η σημασία κι η θεολογία του βαπτίσματος από Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής πλευράς. Στις πέντε υπόλοιπες κύριες εισηγήσεις παρουσιάσθηκαν οι καινοδιαθηκικές μαρτυρίες για το βάπτισμα και πτυχές της θεολογίας του βαπτίσματος, όπως αυτές αναπτύσσονται από τους διάφορους συγγραφείς της Καινής Διαθήκης: στα ευαγγέλια (συνοπτικά και κατά Ιωάννην), στις Πράξεις των Αποστόλων και στις παύλειες επιστολές (με έμφαση στην Α΄ προς Κορινθίους, και στην προς Εβραίους). Στα δυο σεμινάρια (workshops), δύο κάθε φορά βιβλικοί επιστήμονες ανέλυσαν από Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής πλευράς τα Γαλ. 3,26-28 και Ρωμ. 6,1-14 και παρουσίασαν την πρόσληψή τους στην πατερική και λειτουργική παράδοση Ανατολής και Δύσης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο Κοσμήτωρ της Ρωμαιοκαθολικής Σχολής της Φλωρεντίας Stefano Tarocchi εκ μέρους της ομάδας των Ρωμαιοκαθολικών, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης κι εκ μέρους του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Σπουδών “Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου” ο ομότιμος καθηγητής της Καινής Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Πέτρος Βασιλειάδης.

20150612_104431

Ομιλητές ήταν από Ορθόδοξης πλευράς: ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Πέτρος Βασιλειάδης (“Το Βάπτισμα στην Καινή Διαθήκη: Μια ορθόδοξη προσέγγιση”), ο επίκ. καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Ζάρρας (“Το Βάπτισμα στον Ιουδαϊσμό και στις μυστηριακές λατρείες του Ελληνορωμαϊκού κόσμου”), ο αναπλ. καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Χρήστος Καρακόλης, (“Το Βάπτισμα στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο”), ο επίκ. καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Μόσχος Γκουτζιούδης (“Το Βάπτισμα στην προς Εβραίους Επιστολή”), ο επισκέπτης καθηγητής στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge, Διδάσκων στο ΕΑΠ και μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών π. Δημήτριος Μπαθρέλλος (“Γαλ 3,26-28: μία ορθόδοξη προσέγγιση) κι η επίκ. καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (“Ρωμ 6,1-14: μία Ορθόδοξη προσέγγιση”). Από Ρωμαιοκαθολικής πλευράς ομιλητές ήταν οι: Filippo Belli, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Φλωρεντίας (“Το Βάπτισμα στην Καινή Διαθήκη: μια ρωμαιοκαθολική προσέγγιση”), Stefano Tarrochi, κοσμήτωρ και καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Φλωρεντίας (“Το Βάπτισμα στα Συνοπτικά Ευαγγέλια και τις Πράξεις”), Francesco Bianchini, καθηγητής στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Ρώμης (“Το Βάπτισμα στον Παύλο: το παράδειγμα της Α΄ Κορινθίους”), η Gioietta Casella, λέκτωρ στα Καθολικά Πανεπιστήμια Φλωρεντίας και Μιλάνου (“Η ενέργεια και το δώρο του Αγίου Πνεύματος στο Βάπτισμα σύμφωνα με τις παύλειες επιστολές”), η Elena Giannarelli, καθηγήτρια στο Τμήμα Λογοτεχνίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας (“Γαλ 3,26-28: μία ρωμαιοκαθολική προσέγγιση) και Stefano Romanello, καθηγητής στις Θεολογικές Σχολές του Triveneto και της Udine (“Ρωμ 6,1-14: μία ρωμαιοκαθολική προσέγγιση”).

20150612_114713

Το συνέδριο παρακολούθησαν επίσης μεταπτυχιακοί φοιτητές της Θεολογίας από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στις εργασίες του συνεδρίου -τόσο τις εισηγήσεις όσο και τις συζητήσεις που ακολούθησαν- επισημάνθηκε ο θεολογικός πλούτος των σχετικά λιγοστών αναφορών στην Καινή Διαθήκη για το βάπτισμα, η μεγάλη σημασία αυτού του μυστηρίου σε συνδυασμό με εκείνο της Ευχαριστίας για τον αρχέγονο Χριστιανισμό και την αρχαία Εκκλησία γενικότερα καθώς κι ο ρόλος που  διαδραμάτισαν τα καινοδιαθηκικά κείμενα, στη συνέχεια, στην ανάπτυξη της βαπτισματικής θεολογίας όπως αυτή αποτυπώνεται στα πατερικά κείμενα και στη λειτουργική πράξη.

Οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα δημοσιευθούν σε σχετικό συλλογικό τόμο με σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων του συνεδρίου στο ευρύτερο κοινό, ενώ προγραμματίστηκε παράλληλα και η επόμενη τρίτη συνάντηση στην Φλωρεντία το 2017 με θέμα τις μαρτυρίες της Καινής Διαθήκης για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Το κείμενο αποτελεί Δελτίο Τύπου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών του Βόλου.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.