Αναγόρευση του Μητροπολίτη Διοκλείας κ. ΚΑΛΛΙΣΤΟΥ WARE σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ δια προτάσεως του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

O Μητροπολίτης Διοκλείας κ. ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ WARE, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής δια προτάσεως του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 και ώρα 19:00-20:30 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Πρόγραμμα Τελετής

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Καθηγητή Μιλτιάδη Κωνσταντίνου

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. Καθηγητή Περικλή Μήτκα

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ από τον Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή Θεόδωρο Γιάγκου

ΕΠΑΙΝΟΣ ΤΟY ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ από τον Καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΕΩΣ

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ του Μητροπολίτη Διοκλείας κ. Καλλίστου Ware με θέμα: Η τριαδική εξεικόνιση του ανθρωπίνου προσώπου κατά τους βυζαντινούς θεολόγους

ΤΕΛΟΣ ΤΕΛΕΤΗΣ

Μουσικός πρόλογος από τούς βυζαντινούς χορούς: της Θεολογικής Σχολής και των «Φιλαθωνιτών» υπό τη διεύθυνση των Πρωτ. Σπυρίδωνος Αντωνίου, Επίκουρου Καθηγητή, και Δημητρίου Μανούση. Μουσικός επίλογος από τη χορωδία «Αρμονία» υπό τη διεύθυνση του Νικολάου Κυριακού.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Μητροπολίτη Διοκλείας κ. ΚΑΛΛΙΣΤΟΥ

Γεννήθηκε στο Bath, Somerset της Αγγλίας, το 1934. Λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958, οπότε σε ηλικία 24 ετών έγινε Ορθόδοξος Χριστιανός. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Westminster School του Λονδίνου, σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από το οποίο λαμβάνει πτυχίο και μεταπτυχιακό με τη διάκριση First Class Honours και το 1965 το διδακτορικό με θέμα: Τα Ασκητικά έργα του Μάρκου του Ερημίτη. Το 1959-1960 διδάσκει ως jane Eliza Procter Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1966 εκλέγεται και διορίζεται Spalding Lecturer in Eastern Orthodox Studies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι το 2001, διδάσκοντας Βυζαντινή Φιλοσοφία και Ορθόδοξη Θεολογία. Το 1970 εκλέγεται Fellow του Pembroke College της Οξφόρδης και το 1971 ονομάζεται Senior Denyer and Johnson Scholar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης το 2006. Το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος, το 1966 πρεσβύτερος και το 1982 επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας. Είναι μοναχός της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Είναι Πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης Blessed Virgin Mary και είναι συνεκδότης του περιοδικού Sobornost. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, στο Lawrence University του Wisconsin των ΗΠΑ, στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδιού, στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Αγίου Σέργιου στο Παρίσι και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το 2008 αναγορεύθηκε Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι συγγραφέας δέκα βιβλίων, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, και πλέον των τριακοσίων μελετών. Επόπτευσε και εκπόνησε μεταφράσεις λειτουργικών βιβλίων και της Φιλοκαλίας στα αγγλικά.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.