Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του σερ Colin Humphreys, Η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς, στη 12η ΔΕΒΘ

12ηΔΕΒΘ_6

Με το μήνυμα πως ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση άνοιξε χθες το μεσημέρι τις πύλες της η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Φέτος η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 10 Μαΐου και φιλοξενείται στα περίπτερα 13 και 15. Η τετραήμερη γιορτή του βιβλίου φιλοξενεί 400 περίπου εκθέτες από 21 χώρες, δίνει βήμα σε περισσότερους από 300 Έλληνες και ξένους συγγραφείς και περιλαμβάνει συνολικά 280 εκδηλώσεις. Υπό τον τίτλο Μακρινές φωνές (Voces lejanas), η 12η ΔΕΒΘ φιλοξενεί στη φετινή διοργάνωση ένα αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, προσκαλώντας μας να γνωρίσουμε από κοντά τη μαγική ποικιλομορφία του ισπανικού, πορτογαλικού και λατινοαμερικάνικου πολιτισμού.

Χθες το απόγευμα λίγο πριν τα εγκαίνια της 12ης ΔΕΒΘ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του σερ Colin Humphreys, Η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς, Ανασυνθέτοντας τις τελευταίες ημέρες του πάθους, (μετάφραση Α. Κλήμη-επιστημονική επιμέλεια Μ. Γκουτζιούδης), από τις εκδόσεις Μέθεξις. Το βιβλίο παρουσιαζόταν για δεύτερη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης αφού λίγες μέρες πριν το Πάσχα είχε προηγηθεί η πρώτη παρουσίαση στο Public της Τσιμισκή. Για το βιβλίο αυτή τη φορά μίλησαν ο κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης στο Τμήμα Θεολογίας και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ο κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με ειδικότητα Καινή Διαθήκη και ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με ειδικότητα επίσης Καινή Διαθήκη. Οι ομιλητές είχαν 15 λεπτά στη διάθεσή τους και κατόπιν ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε η κ. Ανίτα Κλήμη, ιδιοκτήτρια Κέντρων Ξένων Γλωσσών και θεολόγος (μεταφράστρια του βιβλίου), η οποία και προλόγισε την εκδήλωση.

Παρακάτω τα ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ δημοσιεύουν την ομιλία της κ. Κλήμη.

Φωτογραφίες:  Andrij Krochak και Ιωάννης Μπαμπατζιάνης

12ηΔΕΒΘ_40
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι καθηγητές,
σεβαστοί πατέρες,
κυρίες και κύριοι,

Πριν από ένα μήνα περίπου έγινε στο Public της Τσιμισκή η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Colin J. Humphreys, Η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς. Ανασυνθέτοντας τις τελευταίες ημέρες του πάθους, το οποίο εκδόθηκε στα ελληνικά τον Ιανουάριο του 2015. Σήμερα στα πλαίσια της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης έχουμε τη δυνατότητα μιας δεύτερης παρουσίασης και κυρίως συζήτησης έχοντας μαζί μας τρεις εξαιρετικούς ομιλητές. Ο κ. Κωνσταντίνου, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι ο μόνος που συμμετέχει για δεύτερη φορά. Οι δύο άλλοι ομιλητές, ο κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος και ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης μπορεί να είναι σήμερα ομότιμοι καθηγητές αλλά είναι γνωστοί σε όλους μας για τη συμβολή τους στην έρευνα της Καινής Διαθήκης και την ερμηνεία της. Τους ευχαριστώ θερμά που μας κάνουν την εξαιρετική τιμή να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις τους για το βιβλίο του Humphreys που είχα τη χαρά να μεταφράσω μετά από πρόταση του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας κ. Μόσχου Γκουτζιούδη. Ευχαριστίες εκφράζω και στον κ. Κοσμήτορα όχι μόνο επειδή δέχθηκε να μιλήσει άλλη μια φορά για το βιβλίο, αλλά κυρίως διότι με όσα είπε κατά την πρώτη παρουσίαση έκλεψε τις εντυπώσεις.

Περνώ αμέσως στο βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε και αναφέρω τις πρωτοτυπίες του. Πρόκειται για ένα επιστημονικό βιβλίο που είναι γραμμένο σαν αστυνομικό μυθιστόρημα. Περιέχει απίστευτες λεπτομέρειες για την εποχή του Χριστού και την καθημερινή ζωή στην Παλαιστίνη και ταυτόχρονα δεν κουράζει τον αναγνώστη αλλά αντίθετα του προκαλεί διαρκώς το ενδιαφέρον να συνεχίσει την ανάγνωση. Ο συγγραφέας του δεν είναι καινοδιαθηκολόγος, ούτε καν θεολόγος αλλά προέρχεται από τον χώρο των φυσικών επιστημών. Είναι διακεκριμένος φυσικός και καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Ίσως βιαστείτε και σκεφτείτε ότι τότε είναι ανυποψίαστος με όσα συμβαίνουν πίσω από τα κείμενα της Αγίας Γραφής. Γελιέστε όμως καθώς είναι γνώστης όλης της σχετικής έρευνας και ασχολείται για περισσότερο από τριάντα χρόνια με τις δυσκολίες των ευαγγελικών διηγήσεων. Ίσως πάλι νομίσετε ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιον φανατικό θρησκόληπτο ή ορκισμένο άθεο που θα αποδείξει αυτό που πιστεύει με εντυπωσιακό ή προκλητικό τρόπο. Και όμως ο σερ Colin Humphreys είναι αφενός ένας νηφάλιος πιστός και αφετέρου ένας επιστήμονας ο οποίος έχει δημοσιεύσει μελέτες με θέμα τη χρονολόγηση του βίου του Ιησού σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, τόσο φυσικής, όσο και βιβλικής ερμηνείας. Αν τέλος δεχτήκατε συγκαταβατικά όσα μόλις ανέφερα και ενδεχομένως παραμένει κάποια μικρή αμφιβολία σε κάποιους από εσάς που είστε θεολόγοι ή ακόμη καλύτερα ασχολείστε με την έρευνα της Καινής Διαθήκης για την αξιοπιστία των μελετών του διάσημου πλέον βρετανού μελετητή, ένα έχω να καταθέσω. Τον λαμβάνουν υπόψη τους σοβαρά όλοι οι ειδικοί ερευνητές των ευαγγελίων από το 1983 μέχρι σήμερα στις μελέτες τους σχετικά με τον Ιστορικό Ιησού. Βλέπετε θα ήταν εξαιρετικά παράτολμο για έναν θεολόγο να επιχειρήσει να υπολογίσει με τη συνδρομή της αστρονομίας πότε ακριβώς πέθανε ο Ιησούς στο σταυρό. Τί αναζητά λοιπόν ο συγγραφέας; Πολύ απλά κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Προσδιορίζει με ακρίβεια την ημέρα τέλεσης του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του και την ημέρα του σταυρικού του θανάτου. Αν περνά από το μυαλό σας ότι εδώ έχασε την πρωτοτυπία του θα σας έλεγα ότι και πάλι βιάζεστε να τον μειώσετε. Ο Humphreys προσδιορίζει τα δύο αποφασιστικά γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας του Ιησού με δύο ολότελα διαφορετικές μεθόδους και καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα. Και δεν τελειώσαμε ακόμη. Καταρρίπτει μια παλαιότερη θεωρία που επιχειρούσε να συμβιβάσει τις αντιφάσεις μεταξύ των συνοπτικών ευαγγελίων και του κατά Ιωάννην ως προς την χρονολόγηση των τελευταίων ημερών του Ιησού με τη χρήση διαφορετικών ημερολογίων, καθώς αποδεικνύει ότι η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν εσφαλμένη. Τέλος, προτείνει τολμηρά την τέλεση του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του μία ημέρα νωρίτερα. Δηλαδή την Τετάρτη το βράδυ αντί της παραδοσιακής αντίληψης για το βράδυ της Πέμπτης. Με τον τρόπο αυτό αφήνει περισσότερο χρόνο για τα γεγονότα που ακολούθησαν και κυρίως τις δίκες του Ιησού.

12ηΔΕΒΘ_56

Ο γνωστός σε όλους μας επιμελητής του βιβλίου αναζητούσε για καιρό, όπως μου είπε πριν δύο χρόνια περίπου, ένα καλό βιβλίο που ο εκδότης κ. Ιωάννης Καραδέδος του είχε ζητήσει να μεταφραστεί στα ελληνικά αλλά να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό. Τα βιβλία των ελλήνων καινοδιαθηκολόγων ήταν εξαιρετικά εξειδικευμένα και δυστυχώς ακατάλληλα για τον σκοπό αυτό. Όταν διάβασα για πρώτη φορά το βιβλίο κατάλαβα απόλυτα την επιλογή του κ. Γκουτζιούδη. Το βιβλίο του Humphreys είναι επιστημονικό αλλά και συναρπαστικό και κυρίως μπορεί ο κάθε αναγνώστης να παρακολουθεί τις πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια.

Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον κ. Καραδέδο κυρίως διότι δεν ανησύχησε ποτέ για την επίτευξη του στόχου ή το αποτέλεσμα της δουλειάς μου και δεν έκανε ποτέ καμία απολύτως κριτική, αν και ο ίδιος είναι θεολόγος και θα μπορούσε να είχε εκφράσει άποψη για τα πάντα. Μάλιστα δέχτηκε αδιαμαρτύρητα την πρότασή μου να αλλάξουμε τον τίτλο του βιβλίου και ενώ θα έπρεπε να είναι: Το μυστήριο του τελευταίου δείπνου του Ιησού, προτιμήσαμε να εκδοθεί αυτό ως: Η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς. Ο υπότιτλος παρέμεινε ως έχει στο πρωτότυπο. Η αλλαγή αυτή ήταν επιτακτική για να μην προκληθεί σύγχυση στο ευρύτερο κοινό που δεν γνωρίζει την προβληματική σχετικά με το τελευταίο δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του. Αυτό που αναζητά όμως ο συγγραφέας δεν είναι μόνο η ημέρα και ο χαρακτήρας του τελευταίου δείπνου αλλά κυρίως η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς, αφού τα δύο περιστατικά συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.

12ηΔΕΒΘ_101

Στις μέρες μας ο χώρος του βιβλίου περνά δύσκολες ώρες και οι εκδοτικοί οίκοι δεν μπορούν πλέον σε καμία περίπτωση να κυκλοφορήσουν μη ευπώλητα βιβλία. Συνεπώς για να έχει επιτυχία ένα βιβλίο που ασχολείται με ένα τετριμμένο ζήτημα θα πρέπει να έχει να πει κάτι διαφορετικό ή να πει σχεδόν τα ίδια πράγματα με διαφορετικό όμως τρόπο. Στις σελίδες του βιβλίου του Humphreys με τις οποίες δούλεψα για έναν περίπου χρόνο συμβαίνουν ακατάπαυστα και τα δύο.

Σας ευχαριστώ.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.