Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Κέντρου Αποστόλου Παύλου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. με θέμα: «Θρησκείες, Θεσμοί, Πολιτισμοί μέσα στο έργο του Αποστόλου Παύλου. Συνάντηση και Υπέρβαση εν Χριστώ»

AFISAΤο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, με πρωτοβουλία του Κέντρου Αποστόλου Παύλου του Τμήματος και μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κέντρου για την προώθηση και καλλιέργεια των Παύλειων σπουδών, διοργανώνει το δεύτερο διεθνές επιστημονικό του συνέδριο με θέμα: «Θρησκείες, Θεσμοί, Πολιτισμοί μέσα στο έργο του  Αποστόλου Παύλου. Συνάντηση και Υπέρβαση εν Χριστώ». Το συνέδριο θα διεξαχθεί την Τρίτη 12 Μαΐου και την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Η εναρκτήρια συνεδρία θα γίνει στην αίθουσα τελετών της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης (Βογατσικού 7). Σκοπός του συνεδρίου είναι η έρευνα και η μελέτη του τρόπου με τον οποίο ο απόστολος Παύλος, και ευρύτερα οι πρώτες Παύλειες χριστιανικές κοινότητες, αντιμετώπισαν και διαλέχθηκαν με την πολυθρησκειακή και πολυπολιτισμική κοινωνία της εποχής τους. Στόχος του συνεδρίου είναι η εμβάθυνση και η ανάδειξη της θεολογικής σκέψης και της κοινωνικής πρακτικής, που η αποστολική παράδοση κληροδοτεί σ’ εμάς σήμερα για παρόμοια θέματα.

Το ευαγγέλιο συναντήθηκε με τον αρχαίο κόσμο μέσα στην πολυποίκιλη οικουμένη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και επέτυχε με τον πιο ειρηνικό τρόπο την υπέρβαση των διαφορών και των διακρίσεων μέσα στους κόλπους της πρώτης εκκλησίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί, ιδιαίτερα σήμερα, πρόκληση εμβάθυνσης και μάθησης για τον σύγχρονο άνθρωπο που προβληματίζεται και ταλαιπωρείται από τις μεγάλες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις της εποχής μας.

Οι εισηγήσεις εστιάζουν σε πολλαπλές προσεγγίσεις του έργου του αποστόλου Παύλου στον προκείμενο θέμα, όπως: ερμηνεία των Παύλειων κειμένων μέσα στην περιβάλλουσα συνάφειά τους, εξέταση της ερμηνευτικής τους πρόσληψης από την πατερική και εκκλησιαστική παράδοση, ερμηνεία της θεολογικής τους αποτύπωσης σε λειτουργικά κείμενα και μνημεία, επανερμηνεία των Παύλειων κειμένων μέσα στα σύγχρονα κοινωνικά συμφραζόμενα.

Δείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου και το αναλυτικό πρόγραμμα.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.