Ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στη διεθνή επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Φραγκίσκος Α΄ Επίσκοπος Ρώμης-Βαρθολομαίος Α΄ Οικουμενικός Πατριάρχης. Πρότυπα θρησκευτικών ηγετών στον 21ο αιώνα»

Ο 21ος αιώνας ανέλπιστα και απροσδόκητα για τους μέντορες της πολιτικής και της οικονομίας ξεκίνησε με ένα γεγονός που θεωρούσαμε ότι είχε τερματισθεί για τον πολιτισμένο κόσμο, τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Η εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ενοποίησης του κόσμου στα πεδία της οικονομίας και της επικοινωνίας, θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων. Δυστυχώς όμως η έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος της ανθρωπότητας εν ονόματι μιας θρησκευτικής αντίληψης φέρνει στη μνήμη του σύγχρονου ανθρώπου σκοτεινές στιγμές της ιστορικής του διαδρομής.

Φωτεινό και ελπιδοφόρο παράδειγμα σύγχρονης προσέγγισης του ρόλου της θρησκείας μέσα στον κόσμο αποτελεί το δίδυμο των θρησκευτικών ηγετών της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής  Εκκλησίας, Βαρθολομαίος Κωνσταντινουπόλεως και Φραγκίσκος Ρώμης αντιπροσωπεύουν δύο ηγέτες, δύο θρησκευτικά πρότυπα τα οποία καθοδηγούν τις παραδόσεις που εκπροσωπούν σε μια συνάντηση ειρηνικής συνύπαρξης, δημιουργικών παρεμβάσεων και αδελφοσύνης των λαών.

Ο λόγος τους ξεπερνά τα όρια του πολιτικώς ορθού, όταν μιλούν για μια Ευρώπη που έχει χάσει την ψυχή της, γίνεται αιχμηρός όταν επισημαίνουν την αντίθεση της ανθρωπιστικής κρίσης και του υπερκαταναλωτισμού και τέλος γίνεται αποκαλυπτικός όταν ξεσκεπάζει τα ευτελή κίνητρα με τα οποία ο άνθρωπος του 21ου αιώνα «χειρίζεται» το φυσικό περιβάλλον.

Φυσικά οι πράξεις τους, η πορεία τους και ο λόγος, που είναι οι θεματικές ενότητές αυτής της ημερίδας, αποτελούν το ενθαρρυντικό μήνυμα για όλη την ανθρωπότητα, ένα μήνυμα αλληλοκατανόησης και αλληλοεκτίμησης που δεν υποτάσσεται ούτε στο εφήμερο κέρδος ούτε στου επικοινωνιακούς κανόνες.

Από την πρώτη στιγμή που γίναμε κοινωνοί της επιστημονικής αυτής προσπάθειας δηλώσαμε την διάθεση μας για υποστήριξη, ηθική και πρακτική. Χαιρόμαστε που σήμερα, ημέρα υλοποίησης, βρισκόμαστε ανάμεσα σας και χαιρετούμε ως χορηγοί την εκδήλωση σας.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.