Βασιλική Σταθοκώστα (Λέκτορας Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ), Η χειροτονία γυναικών στην αγγλικανική κοινωνία και η επίσημη θεολογική αντιπαράθεση στους κόλπους της: κριτική θεώρηση από πλευράς Ορθοδόξου

Deaconesses_397Τα βασικά σημεία της εισήγησης στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Διακόνισσες, Χειροτονία των Γυναικών και Ορθόδοξη Θεολογία”

Το ζήτημα της χειροτονίας γυναικών, ως διακονισσών αρχικά και ως ιερέων και επισκόπων στη συνέχεια, απασχολεί την Αγγλικανική Κοινωνία ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Οι εξελίξεις στην Αγγλία, την Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες  και αλλού, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Από τις πλέον αξιομνημόνευτες είναι εκείνες που σημειώθηκαν κυρίως στη δεκαετία του ’90, όταν ομάδες διαφωνούντων πιστών της Εκκλησίας της Αγγλίας, μέλη του κλήρου και λαϊκοί, εγκατέλειπαν τις εκκλησίες τους και προσχωρούσαν κυρίως στη Ρωμαιοκαθολική και λιγότερο στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Συνέβαινε, δηλαδή, το εξής παράδοξο, η χειροτονία γυναικών λειτουργούσε κατά δύο αντιφατικούς τρόπους. Ως παράγοντας διαίρεσης στην πρώτη περίπτωση, δηλ. στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας, και ως παράγοντας ενότητας στη δεύτερη, δηλ. στις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών, αφού «δογματικά ζητήματα» και άλλα εμπόδια που για αιώνες ευθύνονταν για τη διαίρεση ξεπεράστηκαν μέσα σε μια στιγμή, ακριβώς λόγω της χειροτονίας γυναικών.

Μελετώντας επίσημες τοποθετήσεις της Αγγλικανικής Κοινωνίας, η Δρ Β. Σταθοκώστα, Λέκτωρ του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Σύμβουλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής επί θεμάτων Οικουμενικής Κινήσεως, εξετάζει τα διάφορα επίπεδα στα οποία διεξήχθη η επίσημη αντιπαράθεση στους κόλπους της Αγγλικανικής Κοινωνίας. Η αντιπαράθεση αυτή είχε συνέπειες α) στις δια-αγγλικανικές σχέσεις  και β) στους διαχριστιανικούς διαλόγους.

Η εισήγησή τηςκαταλήγει σε κριτική θεώρηση της αντιπαράθεσης από πλευράς Ορθοδόξου και εκτιμήσεις για τις συνέπειες της πρακτικής των αγγλικανικών χειροτονιών γυναικών στο διμερή θεολογικό διάλογο Ορθοδόξων και Αγγλικανών. Αν στη δεκαετία του ’70, οι εξελίξεις στην Αγγλικανική Κοινωνία προκάλεσαν αμφιβολίες στην Ορθόδοξη πλευρά, για το νόημα και το σκοπό τού έως εκείνη τη στιγμή «γνήσιου θεολογικού διαλόγου» με τους Αγγλικανούς, σήμετα δεν ισχύει το ίδιο. Ο διμερής θεολογικός διάλογος συνεχίζεται και έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα αξιόλογα από θεολογικής πλευράς επιτεύγματα.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.