Αντιφώνηση καθ. Θεοδώρου (προσθήκη στην αποσταλείσα βιντεοσκοπημένη του αντιφώνηση)

Deaconesses_53

Ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Θεοδώρου μας παρακάλεσε να προσθέσουμε στα όσα είχε στην μαγνητοσκοπημένη του αντιφώνηση και τα εξής:

«Στη συζήτηση για τη γενικότερη χειροτονία των γυναικών δεν πρέπει η Ορθόδοξη θεολογία να καταφεύγει στην άστοχη χρησιμοποίηση ανθρωπίνων, βιολογικών εννοιών για το φύλο και να αναφέρεται στη δήθεν ανδρική ή θηλυκή υφή εκάστου των προσώπων της Αγίας Τριάδος, και έτσι να αίρει τον αποφατικό χαρακτήρα του απρόσιτου στην ανθρώπινη διάνοια Τριαδικού δόγματος. Πρέπει να χρησιμοποιούνται εκκλησιολογικά κριτήρια που αποβλέπουν στην οικοδομή της Εκκλησίας του Χριστού. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται η χριστολογική θεολογία, η οποία διδάσκει για τον Θεάνθρωπο, ότι στο σωτήριό Του έργον ενσωμάτωσε, παρέλαβε όλη την ανθρώπινη φύση, ανδρική και γυναικεία. Και έτσι πρέπει να επιδιώκεται καταμερισμός των αρμοδιοτήτων των λειτουργών της εκκλησίας ανάλογα προς την ποικιλία των χαρισμάτων τους. Αυτή την ποικιλία των χαρισμάτων προέβαλε ιδιαιτέρως η αρχαία Εκκλησία.

Τέλος, για άλλη μια φορά ευχαριστώ θερμά τον κ. Βασιλειάδη, όλα τα μέλη της επιστημονικής και της οργανωτικής επιτροπής, τους χαιρετίσαντες την προς τιμή μου εκδήλωση, τους κοπιάσαντες καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την καθηγήτρια κ. Φιτζέραλντ για τον συγκινητικό έπαινό της, τους προέδρους των συνεδριών του συνεδρίου, τους ελθόντες από την Αμερική και άλλα μέρη της Ελλάδος και όλους τους παρισταμένους.

Εύχομαι επιτυχία στο συνέδριο, με τις ευλογίες των παρισταμένων ιεραρχών και κυρίως του Επιτίμου Προέδρου του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου», Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος με την παρουσία του τιμά το συνέδριο και εμένα προσωπικά, και ο οποίος δημιουργεί ελπίδες, ότι οι άριστα οργανωμένες διακονικές υπηρεσίες της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και άλλων μητροπόλεων θα εμψυχωθούν στο εγγύς μέλλον και από διακόνισσες».

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.