Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα διαλόγου και προβληματισμού με τίτλο: «Quo vadis, Ευρώπη»

QVΕ_1

Οι ευρωπαϊκές αξίες είναι πανανθρώπινες. Η ανοχή, η ελευθερία της έκφρασης, η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αλληλεγγύη, η αξιοπρέπεια, η ανοικτή κοινωνία είναι αξίες που γεννήθηκαν και καλλιεργήθηκαν στην Ευρώπη με καθολικό κύρος που πρέπει να προστατευθούν από φαινόμενα τρομοκρατίας και φανατισμού”.

QVΕ_41

Με  βάση αυτή την κοινή διακήρυξη  ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην Ημερίδα διαλόγου και προβληματισμού με τίτλο «Quo vadis, Ευρώπη», που συνδιοργάνωσε ο Τομέας Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος  Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015 στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

QVΕ_16

Κατά την έναρξη ο Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος αναφέρθηκε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ενθάρρυνση του διαλόγου της Εκκλησίας με τα ευρωπαϊκά θέματα, ο εκτελών χρέη Πρυτάνεως Καθ. κ. Λαόπουλος χαιρέτισε την πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητά τους, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Καθ. κ. Κωνσταντίνου θεμελίωσε βιβλικά τις αξίες της αδελφοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας, υπογραμμίζοντας το σύγχρονο έλλειμμά τους, ενώ ο Καθ. κ. Πέτρου μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Ιδρύματος Καθ. κ. Ταρλατζή.

QVΕ_32

Στο τέλος, ο Παν. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος μαζί με τις ευχές του διατύπωσε τον προβληματισμό του για τον ρόλο των χριστιανικών παραδόσεων στη ζωή του κοινού Ευρωπαϊκού μας οίκου. Στη συνέχεια σε τρεις διαφορετικές ενότητες, πολιτικοί, οικονομικοί εμπειρογνώμονες, μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ και ο Επίτροπος της ΕΕ κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκαν στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης και αλληλεγγύης, της Παιδείας, των αξιών και των ανθρωπιστικών δράσεων που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες σε κάθε επίπεδο.

QVΕ_55

Εξάλλου, στον δημιουργικό διάλογο που ακολούθησε έγινε σαφές το ρευστό ευρωπαϊκό περιβάλλον, οι νέες ανάγκες που προκύπτουν και οι απαντήσεις που αναμένονται από την Εκκλησία και τη Θεολογία σε θέματα του ήθους και των επιλογών των Ευρωπαίων πολιτών, που μπορούν να προλαμβάνουν και να προστατεύουν από κρίσεις, με την προϋπόθεση πάντοτε της επίγνωσης της σύγχρονης πραγματικότητας.

QVΕ_128

Στην κατάμεστη από μεταπτυχιακούς φοιτητές και μέλη ΔΕΠ αίθουσα  την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο επανεκλεγείς Πρύτανης του ΑΠΘ Καθ. κ. Μήτκας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος και οι θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμορίου κ. Νικηφόρος και Απολλωνίας κ. Νικόλαος.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.