Η ανέλπιστη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και η κρίση μιας διδακτορικής διατριβής

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015. Έκπληκτοι αναγνώσαμε σε ιστοσελίδα εκκλησιαστικού πρακτορείου την αιφνίδια προσκυνηματική επίσκεψη ανήμερα της εορτής του Τιμίου Προδρόμου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στον καταπατημένο Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου των Χίων στον Γαλατά, μία εκ των εκκλησιών που κατέλαβαν βιαίως και παρανόμως προ πεντηκονταετίας οι οπαδοί του «παπα-Ευθύμ» ενεργώντας κατά της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Είχαν ήδη καταπατήσει στα πέτρινα χρόνια μετά τον θρήνο για τη μεγάλη έξοδο από τη Μικρά Ασία την Παναγία Καφατιανή και τον Σωτήρα Χριστό στα 1924 και 1926 αντιστοίχως. Ο Πατριάρχης του Γένους δεν ξέχασε ποτέ τα θλιβερά γεγονότα επί του μακαριστού προκατόχου του Αθηναγόρα, του οποίου την απομάκρυνση ζητούσε στα 1953 ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκορθόδοξης Εκκλησίας» σε διαδήλωση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ήδη τις προηγούμενες πρώτες ημέρες του Νέου Σωτηρίου Έτους ο Πατριάρχης του Γένους σε γεύμα προς τιμήν των θρησκευτικών ηγετών που παρατέθηκε από τον πρωθυπουργό της γείτονος χώρας έθεσε εκ νέου το ζήτημα της επιστροφής των οφειλομένων ως αρπαγέντων Ιερών Ναών, ενώ γνωστοποίησε σε εκδήλωση της Αστικής Σχολής Γαλατά στους αγωνιζόμενους της Πόλης Ρωμιούς τη διεκδίκησή τους διά δικαστικού αγώνος.

Τσικαλάκης

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015. Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου. Για τις 12.00 είχε οριστεί προ Χριστουγέννων μετά από συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. η κρίση της διδακτορικής διατριβής του κ. Γεωργίου Τσικαλάκη με θέμα «Η Κίνηση για τη Δημιουργία Ορθόδοξης Εθνικής Εκκλησίας στην Τουρκία (1919 – 1924)». Ήταν απλώς μία συγκυρία; O Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας ως επιβλέπων καθηγητής σε συνεργασία μετά των δύο άλλων συναδέλφων του της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, της κ. Ευαγγελίας Αμοιρίδου και του κ. Διονυσίου Βαλαή, είχε αναθέσει από ετών στον εξ Αγίου Νικολάου Κρήτης καταγόμενο φοιτητή του ένα ευαίσθητο θέμα για το σώμα της Μητρός Εκκλησίας. Και ύστερα από πολυχρόνιο έρευνα σε αρχεία της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Αθήνας, της Γενεύης, του Παρισιού και των Χανίων ο συγγραφέας της διατριβής παρουσίασε ενώπιον και των ετέρων τεσσάρων μελών της επιτροπής (του κ. Κωνσταντίνου Χρήστου, του κ. Βασιλείου Κουκουσά, της κ. Ελένης Οικονόμου και της κ. Αντωνίας Κυριατζή) αλλά και ενδιαφερομένων περί του θέματος, μεταξύ των οποίων πρώην και νυν πανεπιστημιακοί (οι κ. Νικόλαος Κρουσουλούδης,  κ. Ιωάννης Μπάκας και κ. Πασχάλης Βαλσαμίδης), τα επιστημονικά του πορίσματα περιγράφοντας το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες, υπό τις οποίες επωάστηκε το πρόβλημα του Ευθυμίου Καραχισαρίδη, του μετονομασθέντος Zeki Erenerol, και του διαδόχου του, υιού του Turgut, οι οποίοι στόχευαν στη δημιουργία και την εδραίωση μίας «Εθνικής Εκκλησίας» ως οικογενειακής υπόθεσης, εποφθαλμιώντας και υποσκάπτοντας τοιουτοτρόπως την από χιλιετιών καθέδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μία ανήκουστη ιστορία, μία θλιβερά σελίδα της Ρωμιοσύνης. Η διαδικασία κρίσης της διδακτορικής διατριβής του κ. Γεωργίου Τσικαλάκη, ο οποίος εργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της μεγαλονήσου, είναι έγγαμος και οσονούπω πατέρας, μετά την υποβολή ερωτήσεων από όλα τα μέλη της επιτροπής ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη έγκρισή της και απονομή του βαθμού «άριστα».

Μετά το συγκινητικό Πατριαρχικό προσκύνημα, το οποίο συνέπεσε απροσχεδίαστα με το πέρας της επιστημονικής αυτής διαδρομής, θα αναρωτιόταν κανείς ευλόγως: ήγγικεν η ώρα για την απονομή δικαιοσύνης, για την επανάκτηση όσων «μας ανήκουν», όπως βοά προς πάσα κατεύθυνση με στεντόρειο φωνή, ιώβειο υπομονή αλλά και δικαία αγανάκτηση ο Πατριάρχης του Γένους κ. κ. Βαρθολομαίος; Μάλλον ο καιρός γαρ εγγύς… Γεννηθήτω το θέλημά Σου…

 Αθανάσιος Σωτ. Τζιερτζής

      Δρ. Θεολογίας

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.