Ανασκόπηση της δράσης του Τμήματος Θεολογίας κατά το 2014 μέσα από τα Θεολογικά Δρώμενα

Μνήμη και Τιμή Καθηγητή Φουντούλη – Λειτουργικό Συνέδριο

18-200_14C

Με θεία λειτουργία και αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2014 από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες πρ. Ερζεγοβίνης Καθηγητή κ. Αθανάσιο Γιέφτιτς και Αρκαλοχωρίου Καθηγητή κ. Ανδρέα Νανάκη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, άρχισε το διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο προς τιμήν και μνήμην του Καθηγητή της Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.  Ιωάννη Φουντούλη, με γενικό θέμα «50 χρόνια λειτουργικής έρευνας και διακονίας». Δείτε περισσότερα.

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο: «ΛΑΤΡΕΙΑ-ΕΝΟΡΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ» από το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ

Κληρικοί

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. υλοποιήθηκε από 18 Μαρτίου έως 20 Μαΐου 2014 Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο: «ΛΑΤΡΕΙΑ-ΕΝΟΡΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Στο πρόγραμμα δίδαξαν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σκοπός του προγράμματος ήταν η επιμόρφωση και ο προβληματισμός των κληρικών, των υποψηφίων κληρικών και των λαϊκών στελεχών που υπηρετούν στις Ιερές Μητροπόλεις σε θέματα που σχετίζονται με τα εξής: α) τη θεωρία και το τυπικό της θείας λατρείας, τη βιβλική και πατερική θεώρηση της λατρείας, την ομιλητική διάσταση των λειτουργικών κειμένων και τον γλωσσικό τους κώδικα, τη μετάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου με τη χρήση ποικίλων αγωγών επικοινωνίας. β) την ποικιλία των ποιμαντικών ζητημάτων (αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, των μεταναστών, της κατάθλιψης, των αυτοκτονιών, της ευθανασία κ.ο.κ)  που οφείλονται στη σύνθεση της σύγχρονης κοινωνίας και την προσαρμογή της κατήχησης της Εκκλησίας σε σχέση με αποδέκτες που δεν ανήκουν σε μία αυτονόητη χριστιανική κοινωνία. γ) την εξοικείωση με τα πορίσματα της σύγχρονης θεολογικής και διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα που σχετίζονται με το έργο τους. Δείτε περισσότερα.

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ με τίτλο: «Επιμόρφωση κληρικών και υποψηφίων κληρικών Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου σε θέματα λατρείας και ορθόδοξης μαρτυρίας στον σύγχρονο κόσμο».

Ρόδος_ΔΒ

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου άρχισε την Τετάρτη 30 Απριλίου στο πνευματικό κέντρο του ιερού ενοριακού Ναού Αγίου Νεκταρίου στο Φαληράκι της Ρόδου, όπου και πραγματοποιήθηκαν τα σεμιναριακά μαθήματα και έληξε την Παρασκευή 16 Μαΐου. Τον αγιασμό κατά την έναρξη του προγράμματος είχε τελέσει στον ίδιο χώρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος. Τα μαθήματα που παρακολούθησαν περισσότεροι από εβδομήντα κληρικοί της Μητροπόλεως Ρόδου ήταν: ομιλητική, ποιμαντική, βιοηθική, λειτουργική, Ισλάμ στα Δωδεκάνησα, ερμηνεία Καινής Διαθήκης, αγιολογία, κοινωνιολογία, ενοριακή εργασία, πατρολογία, οικουμενική κίνηση και δογματική. Το πρόγραμμα περιλάμβανε 50 ώρες διδασκαλίας και κάλυπτε τις ενότητες Εκκλησία-Ενορία και Κοινωνία. Κατά τη λήξη του χορηγήθηκε σε όλους όσους παρακολούθησαν τα μαθήματα βεβαίωση σπουδών, η οποία είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση των κληρικών. Δείτε περισσότερα.

Πρόγραμμα με θέμα: «Επιμόρφωση θεολόγων καθηγητών Β´θμιας εκπαίδευσης σε θέματα του γνωστικού τους αντικειμένου και στη διαχείριση προβλημάτων και κρίσεων στη σχολική κοινότητα» Β΄ Κύκλος

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. υλοποιήθηκε από 26 Απριλίου έως 21 Ιουνίου 2014 Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο: «Επιμόρφωση θεολόγων καθηγητών β´θμιας εκπαίδευσης σε θέματα του γνωστικού τους αντικειμένου και στη διαχείριση προβλημάτων και κρίσεων στη σχολική κοινότητα». Στο πρόγραμμα δίδαξαν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ καθώς και μέλη ΔΕΠ άλλων Τμημάτων του ΑΠΘ. Σκοπός του προγράμματος ήτανι η επικαιροποίηση των γνώσεων των θεολόγων καθηγητών σε θέματα του γνωστικού τους αντικειμένου τα οποία διδάσκουν στα σχολεία της Β ´θμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τη σύγχρονη έρευνα (βιβλικές σπουδές, ιστορία και γραμματεία, κοινωνικές επιστήμες και ηθική, δόγμα και πολιτισμός, οικουμενικός και διαθρησκειακός διάλογος, σύγχρονες μέθοδοι επικοινωνίας, νέες παιδαγωγικές θεωρίες και χρήση τους στο διδακτικό έργο) και η κατάρτιση τους για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αναφύονται στην σχολική πραγματικότητα (φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, ρατσισμός, ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτική ελευθερία, πλουραλισμός και ζητήματα ενδοσχολικής βίας). Δείτε περισσότερα.

Πρόγραμμα με θέμα: «Η Εκκλησιαστική Τέχνη στο Μάθημα των Θρησκευτικών και στην Ενοριακή Κατήχηση»

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. υλοποιήθηκε από 2 Μαΐου έως 14 Ιουνίου 2014 Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο: «Η Εκκλησιαστική Τέχνη στο Μάθημα των Θρησκευτικών και στην Ενοριακή Κατήχηση». Στο πρόγραμμα δίδαξαν μέλη ΔΕΠ και εξωτερικοί συνεργάτες του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα στόχευε στην επιμόρφωση δασκάλων, θεολόγων καθηγητών και κατηχητών, στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, σε θέματα που αφορούν την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής τέχνης στο Μάθημα των Θρησκευτικών και στην Ενοριακή Κατήχηση. Οι εκπαιδευόμενοι απέκτησαν δεξιότητες και τεχνικές οικειοποίησης της εκκλησιαστικής τέχνης, τις οποίες θα εφαρμόσουν στις συναντήσεις τους με τους μαθητές τους, εμπλουτίζοντας το θρησκευτικό, θεολογικό-γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό ορίζοντά τους. Δείτε περισσότερα.

Ανακοίνωση του Τμήματος Θεολογίας σχετικά με την ίδρυση Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών

Auth_01

Με αφορμή την έντονη συζήτηση που είχε αναπτυχθεί σε ποικίλους κύκλους, από το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ανακοινώθηκαν τα εξής: Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κατά τη Γ.Σ αρ. 416 την 7η Μαρτίου 2014, υπερψήφισαν την πρόταση να ιδρυθεί στο Τμήμα μία δεύτερη κατεύθυνση Σπουδών, ανεξάρτητη και διακριτή από την υφιστάμενη θεολογική κατεύθυνση, με τον τίτλο «Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών». Η απόφαση στηρίχθηκε σε κριτήρια και ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, καθώς επίσης και στην επίγνωση του ρόλου των Θεολογικών Σχολών και Τμημάτων, τα οποία οφείλουν να υπηρετούν την Κοινωνία, το Πανεπιστήμιο και την Εκκλησία, με άξονα τις εξής βασικές αρχές: Δείτε περισσότερα.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης οργάνωσε σε συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. διήμερες εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Με αφορμή την εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, φωτιστών και  προστατών της Ευρώπης, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης οργάνωσε σε  συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. διήμερες εκδηλώσεις στις 10 και 11 Μαΐου 2014, στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στο Κολυμπάρι. Το Τμήμα Θεολογίας εκπροσώπησαν οι Επίκ. Καθηγητές κ. Ε. Οικονόμου και Η. Ευαγγέλου, οι οποίοι συμμετείχαν σε Θεολογική Ημερίδα το Σάββατο 10 Μαΐου 2014 (με θέμα Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Προστάτες της Ευρώπης), καθώς και σε άλλες εορταστικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων. Με τις εκδηλώσεις αυτές εγκαινιάστηκε η συνεργασία του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης με κοινές δράσεις πανελλήνιας εμβέλειας που αποσκοπούν στην προβολή της σύγχρονης ορθόδοξης θεολογικής σκέψης όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.

Ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν επισκέφτηκε τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ

10171621

Τον Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, καθηγητή κ. Χρυσόστομο Σταμούλη επισκέφτηκε την Πέμπτη 8 Μαΐου ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Δρ. Μοχαμμάντ Χοσέιν Μοζαφαρί, συνοδευόμενος από συνεργάτες του και συζήτησαν θέματα ακαδημαϊκής συνεργασίας. Εκ μέρους του Τμήματος Θεολογίας μέρος στις συζητήσεις έλαβαν ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Παχής και η επίκουρη καθηγήτρια κ. Αγγελική Ζιάκα.

Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων (ΠΕΓΑ) «Σύγχρονες μορφές ανάπτυξης τουρισμού: Καινοτόμες δράσεις»

Το έργο «Σύγχρονες μορφές ανάπτυξης τουρισμού: Καινοτόμες δράσεις» στα πλαίσια του Προγράμματος Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων (ΠΕΓΑ) του ΕΣΠΑ εντάχτηκε στο Πρόγραμμα τις αρχές του 2014. Η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σύμφωνα με τους εμπνευστές της στην ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσα από την ανάπτυξη συνδυασμένων καινοτόμων δράσεων, ως συμβολή στην επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και συνακόλουθα στην αναπτυξιακή προοπτική της εγχώριας οικονομίας, στον καίριο Τομέα του Τουρισμού. Δείτε περισσότερα.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο σεμινάριο εκπαίδευσης μεταφραστών της Βίβλου

Paratext 3_83

Την Παρασκευή 20 Ιουνίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο σεμινάριο εκπαίδευσης μεταφραστών της Βίβλου. Για πέντε ημέρες (16-20 Ιουνίου) στο Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας στο ισόγειο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, 31 άτομα συνολικά, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ασχολήθηκαν εντατικά με το θέμα της μετάφρασης των βιβλικών κειμένων και τις δυνατότητες του εξειδικευμένου λογισμικού Paratext 7.4, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα συνεχούς επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης μεταξύ των μεταφραστών όλου του κόσμου πάνω σε ζητήματα μετάφρασης της Βίβλου. Οι εκπαιδευόμενοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, διδάκτορες, μέλη της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και μέλη ΔΕΠ των δύο Θεολογικών Σχολών της Ελλάδας παρακολούθησαν εισηγήσεις (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα) σχετικά με τη μετάφραση των βιβλικών κειμένων και των ποικίλων δυσκολιών της, τη διακειμενικότητα (παραθέματα, νύξεις και αντηχήσεις χωρίων της Π.Δ. σε κείμενα της Κ.Δ.), το εκάστοτε υπόβάθρο, τη σχέση των βιβλίων της Π.Δ. με εκείνα της Κ.Δ., αλλά και τους εκάστοτε ακροατές/αναγνώστες των κειμένων. Το σεμινάριο περιλάμβανε επίσης πρακτικές ασκήσεις των εκπαιδευόμενων με χρήση του Paratext 7.4 και των δυνατοτήτων του, μετάφραση ενός ενδεικτικού αποσπάσματος από τους Προφήτες, καθώς και αξιολόγηση των μεταφραστικών προσπαθειών. Δείτε περισσότερα.

Δύο νέες διδάκτορες του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, πρέσβειρες του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα και την Αρμενία

DSC05933

Ορκίστηκαν ενώπιον των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας και Καθηγητών του Τμήματος η Yingxue Chen από την Κίνα και η Marianna Apresyan από την Αρμενία, οι οποίες μέσα στο προβλεπόμενο από τον νόμο χρονικό διάστημα συνέταξαν στην ελληνική γλώσσα ενδιαφέρουσες διδακτορικές εργασίες, που προάγουν τη σύγχρονη θεολογική έρευνα και διαφωτίζουν τις σχέσεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την παράδοση άλλων χωρών. Δείτε περισσότερα.

Οι απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ στα πλαίσια μορφωτικού προγράμματος

HC_21

Τριάντα απόφοιτοι της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, συνοδευόμενοι από τον Καθηγητή της Καινής Διαθήκης κ. Bruce Beck και τον πρωθιερέα της Σχολής π. Παναγιώτη Τσάμπερα Δρ. Θεολογίας, παρακολούθησαν για δέκατη χρονιά φέτος στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ εντατικό μορφωτικό πρόγραμμα διάρκειας τριών εβδομάδων (60 ωρών), που περιλάμβανε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε διάφορα επίπεδα, εκπαιδευτικές εκδρομές σε μνημεία του πολιτισμού της Μακεδονίας και τριήμερη παραμονή στο Άγιον Όρος. Δείτε περισσότερα.

Νέος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ εξελέγη ο Καθηγητής Μιλτιάδης Κωνσταντίνου

Kosmas_66

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιουλίου του 2014 με ηλεκτρονική ψηφοφορία (ηλεκτρονική κάλπη «Ζευς»), από τις 9:00 το πρωί και μέχρι τις 16:00 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο τα μέλη ΔΕΠ των δύο Τμημάτων. Ο αριθμός του συνόλου των ψήφων ανερχόταν σε 66 και 4 λευκά. Ο υποψήφιος κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου έλαβε 48 ψήφους, ήτοι ποσοστό 66,66% των εκλεκτόρων. Η Τριμελής Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο υποψήφιος κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των εκλεκτόρων. Δείτε περισσότερα.

 Πιλοτικό αγγλόφωνο εντατικό θερινό πρόγραμμα με θέμα την Ορθόδοξη Θεολογία

Summer School_28

Το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ πραγματοποίησε το πρώτο αγγλόφωνο πρόγραμμα που μέχρι σήμερα επιχειρήθηκε στα πλαίσια της Δομής ΔΙΑ ΒΙΟΥ του ΑΠΘ. Επίσης το μοναδικό μέχρι τώρα που υλοποιήθηκε στη χώρα μας, με στόχο τη γνωριμία ετεροδόξων ή και ομοδόξων μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων με την Ορθόδοξη Θεολογία και τη διαχρονική ερμηνεία της από την ελληνόφωνη θεολογική σκέψη. Σε αυτό το θερινό εντατικό αγγλόφωνο πρόγραμμα, που διήρκησε 3 εβδομάδες (23 Ιουνίου-11 Ιουλίου), δίδαξαν καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας με θεματολογία από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, την Πατρολογία, την Αγιολογία,  τη Δογματική, την Κοινωνιολογία, την Ποιμαντική, τη Λειτουργική, το Κανονικό Δίκαιο, τη Βιοηθική, τη Χριστιανική Εκπαίδευση, την Επικοινωνία, τον Επανευαγγελισμό και την Οικουμενική κίνηση. Συμμετείχαν οκτώ φοιτητές και φοιτήτριες από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Εσθονία και την Κίνα, οι οποίοι παρακολούθησαν ανελλιπώς τον κύκλο των μαθημάτων και έλαβαν αναλυτική βεβαίωση σπουδών που αντιστοιχεί σε 5 ECTS. Εξάλλου, παράλληλα με τις διαλέξεις οι σπουδαστές συμμετείχαν σε οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μνημεία του πολιτισμού της Μακεδονίας και χώρους Ορθόδοξης λατρείας. Δείτε περισσότερα.

Με τήβεννο για πρώτη φορά έγινε η ορκωμοσία εβδομήντα πέντε νέων αποφοίτων του Tμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ τον Ιούλιο του 2014

D90_46

Με τήβεννο για πρώτη φορά έγινε η ορκωμοσία εβδομήντα πέντε νέων αποφοίτων του Tμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, ενώπιον του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητή κ. Μιχαήλ Τρίτου, του Προέδρου του Τμήματος Καθηγητή κ. Χρυσόστομου Σταμούλη, του νεοκλεγέντος Κοσμήτορος Καθηγητή κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου και Καθηγητών μελών του Τμήματος. Όπως είναι γνωστό, το ειδικό αυτό ένδυμα (αγγλ. gown), που αποτελεί χαρακτηριστικό θεσμό σε πολλά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατά την τελετή της αποφοίτησης, έλκει την καταγωγή του από τα πρώτα πανεπιστήμια που αναπτύχθηκαν τον Μεσαίωνα στην Μπολώνια και το Παρίσι και στη συνέχεια επεκτάθηκε, όπου διδάσκοντες και διδασκόμενοι, επί το πλείστον μοναχοί, έφεραν μαύρο ένδυμα, τύπου ράσου, με ποικίλες παραλλαγές κατά την ιδιότητα και το έτος φοίτησης. Δείτε περισσότερα.

Ημερίδα με θέμα «Διαπολιτισμικές και διαθρησκειακές προκλήσεις στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: Τρόποι και τόποι συνάντησης της θρησκευτικής ετερότητας»

ΔΔΠ_5

Με την παρουσία του νέου Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου άρχισε η ημερίδα με θέμα «Διαπολιτισμικές και διαθρησκειακές προκλήσεις στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: Τρόποι και τόποι συνάντησης της θρησκευτικής ετερότητας». Η ειδική αυτή ημερίδα εντάσσεται στο υποέργο με τίτλο «Προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης θεολόγων και ιεροδιδασκάλων της Θράκης σε θέματα θρησκευτικών, θρησκευτικής ετερότητας και διαπολιτισμικής θρησκευτικής αγωγής» και επιστημονικώς υπεύθυνη είναι η Επίκ. καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας Αγγελική Ζιάκα. Δείτε περισσότερα.

Tελετή λήξης του προγράμματος Επιμόρφωσης με τίτλο: «Επιμόρφωση θεολόγων εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες»

ΤΠΕ_28

Στις 29 Σεπεμβρίου 2014 έγινε η τελετή λήξης και δόθηκαν στους επιμορφωμένους θεολόγους τα πιστοποιητικά του προγράμματος Επιμόρφωσης με τίτλο: «Επιμόρφωση θεολόγων εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες» (αντίστοιχο του β΄ επιπέδου επιμόρφωσης εκπαιδευτικών) που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ από 1 Οκτωβρίου 2013 έως 30 Απριλίου 2014 διάρκειας 250 ωρών. Τα πιστοποιητικά έδωσαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Χαρίτωνας Πολάτογλου, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής και Βασιλική Μητροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, καθώς και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Νικόλαος Μαγγιώρος. Δείτε περισσότερα.

Το Συνέδριο του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών CERN

CERN_145

Το διήμερο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Οκτωβρίου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου είχε εκδηλωθεί ήδη αρκετές ημέρες πριν και επικοινωνούσε με την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ζητώντας αδιάκοπα πληροφορίες. Θυμίζουμε πως το θέμα του Συνεδρίου ήταν: Θεολογία και Σύγχρονη Φυσική: Ο άνθρωπος ανάμεσα στο μυστήριο του Θεού και το μυστήριο του Σύμπαντος. Την πρώτη ημέρα οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Πανεπιστημιακή Λέσχη. Τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος, ο οποίος απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό. Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου ο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ π. Βασίλειος Καλλιακμάνης και ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του CERN και Καθηγητής της Οξφόρδης κ. Εmmanuel Tsesmelis. Δείτε περισσότερα.

Αγιασμός για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Theo_16_FC

Στον κατάμεστο από πρωτοετείς φοιτητές, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, τελέσθηκε την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 ο καθιερωμένος αγιασμός για το νέο ακαδημαϊκό έτος από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθιμο. Ο Επιχώριος Επίσκοπος, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την ενδέκατη φορά που επισκέπτεται τη Σχολή για αυτόν τον σκοπό, αναφέρθηκε στη σύγχυση που επικρατεί στην εποχή μας και τη συνδρομή της τοπικής Εκκλησίας για τη σίτιση ανέργων, απηύθυνε ουσιαστικές παραινέσεις στους φοιτητές και επεσήμανε την κατά το δυνατόν αρωγή της Ιεράς Μητροπόλεως στις ανάγκες κυρίως φοιτητικής στέγασης. Εξάλλου οι Πρόεδροι των δύο Τμημάτων Θεολογίας και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, καθηγητές κκ. Χρυσόστομος Σταμούλης και Θεόδωρος Γιάγκου επεσήμαναν επιγραμματικά τους κύριους στόχους του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων και κάλεσαν τους φοιτητές στο ταξίδι της γνώσης και της έρευνας. Δείτε περισσότερα.

Συνέδριο με θέμα: «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και οι θεολογικές αρχές του έργου του. Μια Επέτειος: 1714-2014»

Kosmas_93

Η Ιερά Βασιλική και Πατριαρχική Μονή Βλατάδων, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ διοργάνωσαν στο πλαίσιο των επιστημονικών συμποσίων “Ορθοδοξία και Οικουμένη” συνέδριο με θέμα: «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και οι θεολογικές αρχές του έργου του. Μια Επέτειος: 1714-2014», την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, στην Ιερά Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα.

Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Ο Αγιορείτης φωτιστής του Γένους»

H Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν Θεολογικό Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:  «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Ο Αγιορείτης φωτιστής του Γένους» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Ιδρύματος «Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς» στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία)  στις 9-10 Δεκεμβρίου.

Share this post
          
 
   
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.