Ο χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδου στην παρουσίαση του βιβλίου: Βαβούσκος Α.-Λιάντας Γ., Οι θεσμοί του αυτοκεφάλου και του αυτονόμου καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, εκδόσεις Μέθεξις, Θεσσαλονίκη 2014

Αξιότιμοι Κύριοι και Κυρίες,

ΒΛ_67Eπιτρέψτε μου να πω ότι είναι ευτυχής συγκυρία η παρουσίαση αυτού του πολύ ενδιαϕέροντος βιβλίου από τον καθηγητή Ιωάννη Κονιδάρη και τον πατέρα Γρηγόριο Παπαθωμά, Καθηγητή του Κανονικού Δικαίου. Το βιβλίο αυτό έλειπε από την επιστημονική βιβλιογραϕία και αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για να κατανοήσουμε τον τρόπο που η Ορθόδοξη Εκκλησία αυτοργανώνεται με άξονα την ενότητά της ως κοινωνίας Εκκλησιών και όχι στη βάση μιας εκκλησιαστικού τύπου μονοκρατορίας που επεδίωκε να μιμηθεί το αυτοκρατορικό πολιτειακό πρότυπο. Ο θεσμός της Πενταρχίας ήταν ακριβώς ο αποκλεισμός μιας αντιστοίχισης μεταξύ πολιτειακής και εκκλησιαστικής διοίκησης που θα οδηγούσε στο δίπολο: Ένας Αυτοκράτορας–Ένας Πατριάρχης. Αντί γι’ αυτό η Εκκλησία αντέταξε την αντίληψη: Ένας Αυτοκράτορας–Πέντε Πατριάρχες, και ένας Αρχιεπίσκοπος ο της Κύπρου. Στο πέρασμα του χρόνου η δυτική χριστιανοσύνη ακολούθησε έναν διαϕορετικό δρόμο σε σχέση με την Ανατολική. Η Ορθόδοξη Εκκλησία επέμεινε να διατηρήσει την διατοπική εκκλησιαστική πληθυντικότητα και το πέτυχε μέσω των θεσμών του αυτοκεϕάλου και του αυτονόμου καθεστώτος με εγγυητή της ενότητας και της κανονικότητας των Ορθοδόξων το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Η οργανωτική αυτή επιλογή δεν έχει σχέση με την κατανομή ισχύος αλλά με την αντίληψη για την επίτευξη της ενότητας όχι μέσω του μονοπωλίου της εξουσίας είτε στην Αυτοκρατορία είτε, αργότερα, στα έθνη-κράτη αλλά μέσω μιας πληθυντικότητας, μιας εκκλησιαστικής πλουραλιστικότητας. Αυτή ακριβώς η πληθυντικότητα είναι οντολογική προϋπόθεση της αγάπης. Διότι η οντολογική ισότητα των Τριών Προσώπων αποτελεί προϋπόθεση της αγάπης. Ο Πατέρας αγαπά τον Υιό και ο Υιός αγαπά τον Πατέρα. Μέσα από το τριαδικό μυστήριο πραγματώνεται, μπορεί να υπάρξει η αγάπη γιατί η αγάπη δεν μπορεί να έχει ως αντικείμενο τον εαυτό της.

ΒΛ_70

Η πορεία προς τα έθνη-κράτη συμπαρέσυρε και την Ανατολική Χριστιανοσύνη οδηγώντας στην απαίτηση να ταυτιστούν τα πολιτικά σύνορα με τα εκκλησιαστικά όρια. Η ύπαρξη μιας αυτοκέϕαλης Εκκλησίας ταυτίστηκε με την πολιτική χειραϕέτηση ενός έθνους και πολλές ϕορές επιδιώχθηκε αυτή η πολιτική χειραϕέτηση να ξεκινήσει ακριβώς από την εκκλησιαστική του αυτονόμηση. Έτσι εμϕανίστηκε ο εθνοϕυλετισμός στην Ορθοδοξία και καταδικάστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ακριβώς γιατί μετέτρεπε το πανανθρώπινο και αιώνιο μήνυμα του Χριστού σε ένα συγκυριακό μέσο διεκδίκησης της πολιτικής εξουσίας. Ποια σχέση, όμως, μπορούν να έχουν αυτοί οι διαλογισμοί με την σημερινή ελληνική πραγματικότητα; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η χώρα μας σ’ αυτή την πορεία εκκλησιαστικής μονοκεντρικότητας που ακολούθησε και η Ανατολική Χριστιανοσύνη την εποχή των Εθνών-Κρατών, αποτελεί εξαίρεση. Σήμερα στην Ελλάδα επιβιώνουν εντός μίας και ενιαίας πολιτειακής και πολιτικής πραγματικότητας, διαϕορετικά εκκλησιαστικά καθεστώτα. Όπως γράϕει ο πατέρας Γρηγόριος Παπαθωμάς, «η Ελλάδα του σήμερα διασώζει την εμπειρία των δεκαοκτώ αιώνων εκκλησιαστικής πολυκεντρικότητας, κάτι που αποτυπώνεται στοιχειωδώς στα συνταγματικά της κείμενα και, αναλυτικότερα, στα διάϕορα νομοθετικά κείμενα, που προέκυψαν στην Ελλάδα, από τον Έλληνα συνταγματικό και κοινό νομοθέτη στους δύο τελευταίους αιώνες». Και για να γίνει πιο συγκεκριμένος, στη χώρα μας πέραν της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχουμε την Εκκλησία της Κρήτης, τις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, το Άγιο Όρος, τις Εκκλησίες των Νέων Χωρών. Οι τελευταίες υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά διοικητικά υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδος. Οι Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου είναι απλές επαρχίες του Πατριαρχείου. Η Εκκλησία της Κρήτης είναι ημιαυτόνομη, ενώ το Άγιο Όρος υπάγεται πνευματικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπό αυτή την οπτική, ως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων οϕείλω να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διαϕυλάξουμε αυτή την πολύτιμη κληρονομιά που βρήκαμε. Μια κληρονομιά εκκλησιαστικής διατοπικότητας η οποία, μάλιστα, αποκτά μιαν εντυπωσιακή συγχρονικότητα αποτελώντας μιαν εξόχως επίκαιρη απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα που θέτει η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης για το μέλλον της Ευρώπης και αϕορά το πώς θα διασϕαλίσουμε την ενότητα μιας τόσο ποικιλόμορϕης οικογένειας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία και ιδιαίτερα εμείς εδώ στην μικρή αυτή γωνιά της Ευρώπης η οποία όμως διαθέτει την ιστορική γνώση και εμπειρία χιλιετιών, έχει τις απαντήσεις. Γι’ αυτό, εκείνο που σε κάποιους ϕαντάζει ως απορία και παράδοξο, πώς δηλαδή στο ίδιο κράτος η Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει μέσα από διαϕορετικά εκκλησιαστικά καθεστώτα, σ’ εμάς όχι μόνο είναι οικείο αλλά μπορεί να αποδειχθεί, τελικά, η απάντηση στα ερωτήματα που θέτει η σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Συγχαίρω και πάλι τον κ. Βαβούσκο και τον κ. Λιάντα για την πνευματική προσπάθεια που κατέβαλλαν και, κυρίως, για το αποτέλεσμα το οποίο πλέον αποτελεί κοινό κτήμα όλων.

Share this post
          
 
  more 
Δημοσιεύθηκε στην ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.